Blauwoogjes – Gilbert Maebe

lezing Blauwoogjes

Na een lange zomervakantie trappen we de tweede helft van het jaar af met een lezing over Blauwoogjes door de bekende spreker Gilbert Maebe.
Blauwoogjes behoren tot de familie Pseudomugilidae en worden ook wel eens de “vlinders van het aquarium” genoemd omwille van hun prachtig vinnenstel. Het zijn klein blijvende soorten waarbij de grootste ongeveer 7 cm groot worden en de kleinste amper 2,5 cm. Hun levensgebied omvat zowel Australië als Nieuw Guinea en de daartussen liggende eilanden, waar tot nu toe 19 soorten werden ontdekt. Ze leven in zeer verschillende biotopen, gaande van zuiver zoet tot tamelijk brak water. Dit geldt echter niet voor alle soorten.

U maakt in de lezing kennis met de systematiek van de 19 soorten. Een groot aantal biotopen heeft Gilbert zelf bezocht, voornamelijk in Australië. Met succes werden een aantal soorten geïmporteerd en die zijn ondertussen zeer populair geworden bij een groot aantal liefhebbers. Vanzelfsprekend komt het houden, verzorgen en nakweken uitvoerig aan bod, gedocumenteerd met een groot aantal beelden. Ook krijg je informatie over bestaande literatuur.

U bent van harte welkom op dinsdagavond 30 september, vanaf 19.30 uur in de kantine van Bovenwegen, Heideweg 2 in Zeist.