Mini-aquaria inrichten

Tien over half acht, Johan keek bezorgd op zijn horloge. En baalde duidelijk van de geringe opkomst. Wat later op de avond een groot voordeel bleek te zijn.

Marléne Reeuwijk van aquarium vereniging Paluzee uit Zoetermeer, wist duidelijk waarover ze het had en verstond ook de kunst om dit op prettige maar vooral inzichtelijke wijze over te brengen. Ze sneed het aquarium in diverse lagen, vertelde wat contrasten waren en hoe je die kon gebruiken. Had het over luifelen, liet de effecten van belichting zien. Legde kraakhelder uit hoe je meer diepte in de bak kan creëren. En liet ons kennis maken met bladvormen en het gebruik hiervan.

mini09Onderuit gezakt simpel met wijs of bedachtzaam ja knikken kwamen we deze avond niet weg. Iedereen moest aan de bak. Letterlijk, op een tafel stonden diverse bakjes tussen de 5 en 15 cm doorsnee. Een emmer zand, stenen, water en tuinplanten plus wat takken stonden tot onze beschikking.

De grote of liever gezegd de kleine bakjes dwongen ons om goed na te denken. Hoe je het in moest richten om een zo natuurlijk en ruim mogelijk effect te krijgen.

Hier waren de adviezen van Marléne een uitkomst. En dit is nu ook het voordeel van een kleine groep. Tijd voor advies, een persoonlijke benadering, genoeg materiaal en grote werkplekken. Je zag volwassen mannen en vrouwen met een rood hoofd van inspanning diep voorover gebogen of op hun knieën voor een bakje van 5 cm zitten ploeteren. Ze waren zo intensief bezig dat ze de wereld om hun heen vergaten. Maar vooral al dat zelf denken, priegelen, kijken en doen op de vierkante cm gaf je deze avond een ruimtelijk inzicht waar geen theorie avond tegen op kan. Met een resultaat die er wezen mag.

mini08Het laatste onderdeel van de avond was de presentatie. Een of blanco achtergrond, het effect van de belichting. Diverse extra lichtpunten op de voor of achtergrond gaven een extra dimensie aan het geheel. Waarna er op professionele wijze een foto van werd gemaakt.

De werkwijze waar we vanavond mee kennismaakte liet ons ervaren hoe je low budget met relatief weinig materiaal kan oefenen op een onderwater landschap. Terwijl je in korte tijd een compositie opbouw, inzicht en ervaring op deedt die klinkt als een klok. Kortom een topavond! Marléne bedankt, je liet ons zien dat dit een boeiende en interessante variant is op het inrichten en beplanten van een aquarium. Ik heb er veel van opgestoken en ervan genoten.

Ron van der Vliet

mini07mini06mini05

mini04mini03mini02