In sloot, plas en vijver – Leo Brand

In sloot en plas maar ook langs de oevers hiervan is het hele jaar door heel veel te beleven. Vele soorten planten en dieren zijn er te bewonderen. Voor sommige soorten heb je wel een schepnetje nodig als je die wilt bekijken. Watervogels, vragen wat meer geduld en voorzichtigheid om deze goed te kunnen benaderen. Neem daarvoor een goede verrekijker mee. Deze lezing neemt u mee op zoektocht naar en in boerensloten en ruige plassen. In het vroege voorjaar trekken de padden, de bruine kikkers en de kleine watersalamanders naar het water om er te paren en er hun eieren af te zetten. Dat doen vissen als karpers ook maar die zijn meestal net iets later actief. Hoe warmer het wordt des te meer je gaat zien. Libellen en beekjuffers zijn vooral vanaf juni heel actief. In de sloten en poelen wemelt het dan van het leven. Kokerjuffers, larven van insecten en de schaatsenrijders op het water laten zich nu van dichtbij bewonderen en tot zeker eind september is het een kleurenpalet van bloemen en planten in de sloot en langs de kanten. En tot slot van de natuursessie zal een heel bijzonder stukje Geuldal op het doek verschijnen.

 

In onze eigen vijver is het vanaf eind maart ook feest. Kikkers, padden en salamanders zijn zeer bedrijvig om voor hun nageslacht te zorgen. De(water)planten zullen vanaf mei in uw vijver en tuin bloemen en kleur geven en voor de liefhebbers van Koi en/of andere vissen is er nu ook volop leven te aanschouwen.

Deze lezing geeft een beeld hoe het er in de natuur aan toe gaat maar ook hoe u er van dichtbij kunt genieten in uw eigen vijver. Tevens geeft de spreker, zonder dat hij maar enigszins verbeeld de wijsheid in pacht te hebben, wat nuttige tips voor de verzorging van uw vijver. Kortom Natuur en Vijverplezier voor alle (water) liefhebbers.

De lezing begint om 19.45 uur in het restaurant van Bovenwegen, de zaal is open vanaf 19.30 uur.