Aquascaping

workshop aquascaping

Gezelschapsbak, Biotoop, Hollandse bak, Zeeaquarium, …… Aquascaping! Eindelijk, de ontbrekende schakel is gevonden.
Aquascaping het natuurlijk inrichten van aquaria. Een schitterende aanvulling voor het vivarium gebeuren. Een compleet andere benadering en technieken. En snellere resultaten.

Korte uitleg
Johan Cnossen die bij Diebo werkt met de specialiteit aquascaping gaf hierover bij ons op de Aquarium vereniging Aponogeton een grandioze uitleg. Helaas is het hele verhaal simpelweg te complex voor één A4tje. Vandaar dat ik voor de beeldvorming zal proberen de grote lijnen weer te geven wat hij ons vertelde.

Aquascaping is gebaseerd op een Aziatische benadering waar Takashi Amano de grond legger van is. Het is het copieren van een stukje natuur of het weergeven van een landschap. Waarbij de compositie in evenwicht moet zijn. De tijd tussen de opbouw en het eind resultaat kan kort zijn namelijk rond de 4 maanden. Waarbij bij aan het einde een foto wordt gemaakt. Voor de één is dit slikken voor de ander een stimulans om weer op zoek te gaan naar de volgende uitdaging. Waarom zo snel? Dit komt door de techniek Een goede belichting niet te sterk want dan stimuleer je alleen maar de algen. Niet te zwak want dan ondermijn je de plantengroei. Een voedingsbodem van aquasoil (een soort klei die voedingstoffen bevat en bind uit je water. En vervolgens weer terug geeft aan je planten). Hiernaast wordt door een sterke watercirculatie veel O2 en CO2 gebruikt. Ook wordt er gebruik gemaakt van veel waterverversingen. Zoek met deze componenten de juiste balans. En je hebt een optimale plantengroei. Ik geef toe dit is heel kort door de bocht. Terwijl de realiteit  heel anders kan zijn. Maar dat is ook de uitdaging  of frustratie van onze hobby, toch?workshop aquascaping

Als je weet hoe je de Belichting en Waterkwaliteit optimaal kan houden, kan je werkelijk aan de slag. En de wereld ligt aan je voeten.
De compositie! Wil je een onderdeel van de natuur nabootsen of een kompleet landschap. Laat hier alle creativiteit op los. Begin met de hardscape, een samenstelling van stenen en hout, waar je later de planten omheen gaat bouwen om de harde lijnen te verzachten.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Hollandse bak worden de planten 1 keer in de bodem gezet. Hierna wordt de bodem met rust gelaten en worden de planten enkel getopt waardoor er een steeds bredere plant ontstaat. Zijn alle omstandigheden optimaal dan zit je binnen korte tijd op het eind resultaat. Gaat dit allemaal te snel naar ‘t zin, dan kan hierin gestuurd worden door de componenten licht, water, voeding en stroming in de juiste verhouding te minderen en weer op elkaar af te stemmen.

workshop aquascapingConclusie
Natuurlijk kan je heel veel dingen verzinnen waarom je deze vorm van aquarium houden niet ziet zitten. Maar dat geld voor het hele rijtje waar ik dit verslag mee begon. Een aanvulling is het wel. Qua kennis is het net zo complex als een willekeurige andere bak. Het aantrekkelijke hiervan is dat als je begrijpt waarmee je bezig bent dat er een sneller resultaat wordt geboekt. Dat je intensiever bezig ben met de opbouw en compositie. En dat door het gebruik van andere technieken je tot andere inzichten komt. Mede
door het mogelijke snelle resultaat kan dit sterk afwisselend en boeiend zijn voor iedereen die dit aanspreekt. Kortom een nieuwe uitdaging! Waarmee ik al een tijdje bezig ben. Maar omdat ik de weg naar het eindresultaat net zo leuk vind en misschien nog wel leuker dan het eindresultaat zelf. Lijkt het me aardig om een werkgroep te vormen om alle facetten van aquascaping te ontdekken.

Spreekt het jou ook aan neem dan even kontact met op. Zodat we kunnen gaan kijken hoe we hier als groep handjes en voetjes aan kunnen gaan geven.

Met vriendelijke groet
Ron van der Vliet.

workshop aquascaping