Blog – Voeding voor aquariumplanten, dit hebben ze nodig

aquariumplanten voeding

Aquariumplanten kunnen niet zonder goede voeding. De plantjes in je woonkamer doen het prima met een scheutje water, in een aquarium komt daar meer bij kijken. Ze hebben water genoeg, maar dat is niet het enige wat ze nodig hebben om goed te groeien. Voedsel komt voor een deel uit de afvalstoffen, die door de bacteriën in de bodem en het filter worden omgezet in voedingsstoffen.

Hoe goed de balans in je bak ook is, dit is niet voldoende om alle planten van voldoende voedsel te voorzien. In je aquarium staan veel meer planten per liter water dan je in de natuur ooit tegen zult komen. Je kunt lang zoeken naar het ‘natuurlijke evenwicht’ in je aquarium. Hiervoor zou je jouw plantenbestand drastisch moeten uitdunnen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je kunt ze beter een handje helpen door de juiste voeding aan te bieden.

Hoe zorg je ervoor dat je aquariumplanten voldoende voeding krijgen en wat hebben ze precies nodig?

gebrek

Hoe nemen aquariumplanten voedsel op?

Niet alle planten in je aquarium zijn echte waterplanten. Waterplanten hebben namelijk cellen waarmee ze voedsel direct uit het water op kunnen nemen. Veel aquariumplanten zijn eigenlijk moerasplanten, zij gebruiken hun wortels om voedingsstoffen uit de bodem op te nemen. Sommige planten kunnen zich prima aanpassen aan het onderwaterleven en zijn ook in staat om voeding uit het water tot zich te nemen.

Aquariumplanten hebben allerlei mineralen, metalen en sporenelementen nodig om goed te kunnen groeien. Als er één van de benodigde stoffen ontbreekt of te weinig aanwezig is, dan zullen de planten niet goed groeien of zelfs wegkwijnen.

Een scheutje voeding voor kamerplanten zal je aquariumplanten geen goed doen. Je planten kunnen er niets mee. Erger nog, deze voeding kan algenproblemen veroorzaken. Dat is wel het laatste waar je op zit te wachten.

Dit hebben aquariumplanten aan voeding nodig

Aquariumplanten hebben een aantal belangrijke voedingsstoffen nodig voor hun groei. Sommige voedingsstoffen zullen misschien al voldoende in je aquarium aanwezig zijn. Toch geeft dit geen garantie op goed groeiende planten. Planten hebben een goed gebalanceerd pakket aan voedingsstoffen nodig, als er eentje ontbreekt zullen de planten niet goed groeien.

Dit hebben je aquariumplanten nodig:

  • Nitraat
  • Fosfaat
  • Magnesium
  • Kalium
  • Sulfaat
  • Calcium
  • Mangaan  
  • IJzer
  • Borium

Nu kun je aan de slag gaan met testsetjes om te zien welke voedingsstoffen er ontbreken in je bak. Elke stof is los te koop en al snel heb je een hele verzameling flesjes. Afhankelijk van de tekorten in je bak doseer je de voedingsstoffen die je op dat moment nodig hebt. Dit kan een hele puzzel worden.

Gelukkig kan het ook makkelijker. DHA-Aquarium heeft speciaal voor de aquariumliefhebber Groeipower ontwikkeld. Ben jij ook al die losse flesjes en het constante meten zat? Groeipower is verrassend makkelijk te doseren en veel voordeliger in gebruik. Binnen korte tijd geniet je van een betere plantengroei. Je planten zullen gezonder worden en zich beter ontwikkelen, waardoor het aquarium stabieler wordt. Groeipower bevat alle voedingselementen die belangrijk zijn voor de optimale groei van aquariumplanten. 

Moeilijk opneembare voedingsstoffen

Sommige voedingsstoffen zijn moeilijk op te nemen voor je aquariumplanten, toch zijn ze onmisbaar voor een goede groei. Neem bijvoorbeeld ijzer. Deze stof helpt bij de opbouw van gezonde bladeren en zorgt voor de groene kleur van het blad. Bij een ijzertekort zullen de bladeren vergelen. IJzer in water is niet stabiel. Het is daarom een uitdaging om deze voedingsstof op een goede manier aan te bieden aan je planten. Al binnen korte tijd zal het water ervoor zorgen dat het ijzer onbereikbaar wordt voor de aquariumplanten.

Goede aquariumplanten voeding bevat ijzermoleculen die stabieler zijn gemaakt door middel van voedingsstoffendragers. Hierdoor krijgen de planten voldoende tijd om de stof op te nemen.

Nog zo’n onmisbare, maar moeilijk op te nemen stof is Calcium. In water zit al een bepaalde hoeveelheid calcium, afhankelijk van de hardheid. Toch kunnen je planten dit moeilijk opnemen, alleen via de haarwortels krijgen ze wat binnen.

In Groeipower+ hebben we gechelateerd calcium toegevoegd, zodat aquariumplanten dit moeilijk opneembare element gemakkelijk via de bladeren op kunnen nemen. Calcium is belangrijk voor de opbouw van sterke cellen. Calcium wat via de bladeren opgenomen wordt zal sneller op de juiste plaatsen komen. Zo blijft er meer energie over voor de groei.

Groeipower is zo ontwikkeld dat alle belangrijke stoffen makkelijk op te nemen zijn door je aquariumplanten.

Ik kan je aanraden om Groeipower eens te proberen. Meer dan 1000 aquarianen gingen je voor. Er staat slechts één fles in je kast en je bespaart al snel 100 euro of meer per jaar.

CO2 onmisbare voedingsstof voor aquariumplanten

Kooldioxide is onmisbaar bij de fotosynthese. Planten gebruiken CO2 en water, dat zetten ze onder invloed van licht om in glucose en zuurstof. Zonder kooldioxide kunnen planten niet overleven. De vissen en bacteriën in je aquarium zorgen ook voor een toevoer van CO2, maar dat is niet voldoende om je complete plantenbestand van CO2 te voorzien. Daarom is het vaak belangrijk om extra CO2 toe te voegen.

Wanneer er een tekort aan CO2 ontstaat raakt je aquarium uit balans. De planten zullen stoppen met groeien en allerlei problemen laten zien. Algen maken hier dankbaar gebruik van en zullen weelderig tieren.

De juiste hoeveelheid CO2 verschilt per bak. Houdt de vissen en planten goed in de gaten om te zien hoeveel kooldioxide er nodig is.

“Aquarium plantenvoeding in combinatie met het toevoegen van CO2 is echt een aanrader.”

De voordelen van gezonde aquariumplanten

Goede voeding voor je aquariumplanten is van onschatbare waarde. Niet alleen zien je planten er veel mooier uit, je zult zelfs moeten gaan snoeien, omdat je planten eindelijk gaan groeien. De waterkwaliteit gaat met sprongen vooruit, doordat de bacteriën efficiënter gaan functioneren. Dit zorgt ervoor dat het onderhoud van je aquarium minder tijdrovend wordt. Zo heb je meer tijd om te genieten!

Loop je tegen problemen aan in je aquarium? DHA-aquarium en AV Aponogeton staan graag voor je klaar. Neem vrijblijvend contact op, we helpen je graag een succes te maken van jouw aquarium.