Blog – Een aquarium? Samen maken we een prachtige bak

logo Aponogeton
Logo Aponogeton

Een aquarium, dat is wat je wilt. Op zoek naar een leuke hobby kwam je een plaatje tegen van een werkelijk prachtig aquarium. Dat wil je ook wel! Deze liefhebber was vroeger vast ook een beginner, maar nu niet meer. Dat is duidelijk te zien. Maar waar moet je beginnen, als je ook zo’n mooie bak wilt?
Alle begin is moeilijk, en dat geldt ook zeker voor een aquarium. Maar wie zegt dat je het helemaal alleen moet doen?

Van beginner naar ervaren aquariumliefhebber.

Zo schrijft Jan: “In het begin wilde het aquarium helemaal niet zoals ik het bedacht had. In de praktijk bleek het geen appeltje-eitje, er kwam veel meer bij kijken. Na een korte tijd, waarin het leek alsof de geldkraan wagenwijd openstond, ben ik gaan kijken bij de aquariumvereniging.

Ik werd lid omdat het enthousiasme en de inzet van de leden me overtuigde. Geen moment heb ik spijt gehad. De avonden zijn leuk, zowel op de vereniging zelf als de vele activiteiten die er aan huis worden georganiseerd. Leerzaam, en hoe handig is het als er leden zijn die jou een handje helpen als het even echt niet wil.
Ik ben een planten en vissen liefhebber. Mijn bak staat misschien wat vol met planten, maar dankzij de vereniging weet ik nu hoe ik mijn planten gezond laat groeien. En mijn vissen belonen dat. Ik geniet daar ongelofelijk van, zoals zij hun gedrag ten toon spreiden.
Ik krijg van familie en vrienden die op bezoek komen dan ook altijd complimentjes.”

Kennis en ervaring delen bij de aquariumvereniging.

Als aquariumvereniging vinden we het belangrijk dat je de juiste informatie en uitleg krijgt. Daarmee voorkom je dat je hoge uitgaven doet, die later overbodig blijken te zijn. Onze ervaring delen we graag met jou. We adviseren je niet alleen, maar helpen je ook in de praktijk. Welke stijl zoetwater aquarium je ook kiest.
Samen maken we een pronkstuk van jouw aquarium.

Als beginner bij een aquariumvereniging?

Vaak verloopt de start van een aquarium minder vlekkeloos dat je had gehoopt. Maar hoe doen al die leden het dan met hun prachtige aquaria, zul jij je afvragen. Bedenk dat iedereen ooit is begonnen, en tegen dezelfde problemen aanliep als jij nu. De leden weten nog goed hoe hun start was, en hoe blij ze waren met de hulp van anderen.

Op internet is veel informatie te vinden. Zoveel dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. Bij ons krijg je te horen wat echt werkt, in de praktijk. Onze kennis geven we graag aan elkaar door. Sterker nog, we helpen elkaar.
Op onze website vind je veel informatie, zoals onze vrij toegankelijke blogs. En als dank voor je aanmelding op onze nieuwsbrief krijg je gratis ons e-book. Je vindt hier inspirerende verhalen van andere liefhebbers en wie weet sta je er binnenkort wel bij met een bijzonder scape.

Als lid heb je toegang tot het besloten gedeelte van onze website. Hier vind je onze cursussen, waar je onbeperkt gebruik van kunt maken (eind september 2019 online). Ook kun je hier handige technische boekjes downloaden. Met al je vragen kun je terecht in de community, waar je passend advies krijgt en leuke vriendschappen op kunt bouwen.

Leer de aquarium vaardigheden van een deskundige.

Aquariumvereniging Aponogeton is gevestigd in Zeist. Regelmatig organiseren we avonden voor onze leden. Woon je in de regio Zeist, of ben je in de buurt, kom gerust langs. Op deze avonden ontmoeten we elkaar, maken een gezellig praatje of wisselen bijvoorbeeld plantjes uit.
Er zal ook een deskundige aanwezig zijn die ons meer kan vertellen over een bepaald onderwerp in de liefhebberij.

Workshop aquascaping

Eind november 2019 organiseren we een workshop aquascaping. Een geweldige gelegenheid om je nanobak of iets groter, tot 60x30x30, mee te nemen. Want na de uitleg kun je meteen aan de slag met de beschikbare materialen. Voor alle materialen wordt gezorgd, zoals bodem, stenen, hout en plantjes.
Een geweldig gelegenheid om, onder deskundige begeleiding, een goede start te maken met aquascaping. Deze verzorgde workshop wordt gehouden op een leuke locatie, zodat je echt een dagje weg bent.
Niet-leden betalen € 50,- voor deze dag, leden betalen maar € 25,-. Ben je nog geen lid? Dan is dit een goede gelegenheid om lid te worden!

Hoe leden aquariumvereniging Aponogeton ervaren

Voor Kees gaat het om de essentie van het uitwisselen betreft ideeën en kennis met andere aquarianen, om zijn eigen kennis te verdiepen en eventueel anderen te helpen met de hobby. En natuurlijk de gezelligheid! Hij probeer vaker naar de verenigingsavonden te komen.

Ron werd gedwongen door onkunde, zoals hij het zelf omschrijft. Misschien herken je het wel, je hebt voor een kapitaal aan spullen staan, maar het lukt nog steeds niet. Je aquarium blijft een groene baggerbende…
Hoe hard je ook je best doet en blijft poetsen. Je blijft maar in hetzelfde kringetje ronddraaien. In plaats dat het beter wordt, lijkt het alleen maar slechter te gaan. Gelukkig kon Ron dit eerste, vervelende, hoofdstuk afsluiten. En werd het daarna alleen maar leuker!

Hij kwam bij aquariumvereniging Aponogeton, waar hij veel mensen met kennis ontmoette. En ook mensen met dezelfde problemen als hij. Mede door de leden, de lezingen en de activiteiten die georganiseerd worden begrijpt Ron steeds beter waar hij mee bezig is.
Nu, 8 jaar later, heeft hij misschien nog geen top showbak, maar hij geniet van de uitdagingen en de beleving die deze hobby zo aantrekkelijk maken.

Via de aquariumvereniging zijn er diverse contacten en vriendschappen ontstaan. Het spel van aquarium houden is hij steeds beter gaan begrijpen. Maar door de diversiteit kan hij nog jaren vooruit. Ron heeft nu 5 bakken staan, van 35 liter tot 180 liter. En wie weet wat daar nog bij gaat komen.

Ron is zelfs bezig, met een aantal leden van Aponogeton, een nieuwe verenigingsvorm via internet op te zetten. Geheel van deze tijd. Want er gaat niets boven sociale contacten met gelijkgestemden. Je ervaring delen, en andere mensen leren kennen. Want dat is voor Ron ook zeker iets wat bij aquarium houden hoort!

De voordelen van een aquariumvereniging

Lid zijn van een aquariumvereniging biedt je vele voordelen. Je beschikt opeens aan een lading kennis en ervaring, waar je onbeperkt uit mag putten. Je hoeft niet meer eindeloos zelf dingen te gaan proberen, maar vraagt eenvoudig aan de leden wat in de praktijk het beste werkt.

Het sociale aspect is natuurlijk ook een belangrijke toevoeging van de vereniging. En je profiteert van nog meer voordelen als lid, zoals Jan mooi beschrijft:
“De steun uit de vereniging was goud waard, ervoer ik toen ik ziek werd. Het contact bleef ook na maanden warm. Ze kwamen zelfs mijn bak doen toen het echt niet meer ging.
Voor mij gaat het niet om het geld, maar de voordeeltjes zoals CO2 vullen, aquariumbemesting en plantjes uitwisselen, daar haal ik mijn contributie dik mee terug. Het contact welke het oplevert, is niet in geld uit te drukken.  Daarom is Aquariumvereniging Aponogeton de bron van kennis vanuit de praktijk, met passie voor deze hobby beleving.”

Lid worden van aquariumvereniging Aponogeton?

Zoals gezegd, lid zijn van een vereniging als Aponogeton biedt je vele voordelen.

Je vindt bij ons kennis over alle aspecten van het aquarium. We helpen elkaar problemen op te lossen, je hebt leuke sociale contacten met gelijkgestemden.
We bieden elkaar hulp, of het nu om de aquariumvissen gaat, de inrichting van je bak, de strijd tegen algen of het laten groeien van je aquariumplanten.

“Samen maken we met gemak een prachtige bak.”
Word vandaag nog lid en ervaar zelf de vele voordelen van onze aquariumvereniging.