Blog – Aquascaping maakt een kunstwerk van jouw aquarium

algvrij

Droom je van een prachtig aquarium? Zo’n aquarium waarin alles klopt. Waar je uren naar kunt kijken en wegdromen bij deze prachtige onderwaterwereld. Dat is wel even een heel ander beeld dan de oer-Hollandse ‘goudvis in een kom’. Jij wilt een aquarium waarin je vissen het naar hun zin hebben. Waarin ze vrij kunnen zwemmen en hun natuurlijke gedrag kunnen laten zien.
Wij helpen je graag deze droom te verwezenlijken. Want met aquascaping maak je een echt kunstwerk van jouw aquarium.

Aquascaping in je aquarium

Heb je al een aquarium dan wil je hier waarschijnlijk mee aan de slag met je nieuwe inrichting. Aquascaping kan in het begin best tegenvallen. Want elk detail moet kloppen. En dat is niet altijd even makkelijk. Het vergt de nodige kennis over de natuur. Hoe zien de dingen er in de natuur uit? Kijk goed om je heen. Want juist die natuurlijke details zorgen dat je ontwerp klopt en ook echt natuurlijk overkomt.

Ga je al te kunstzinnig aan de slag dan loop je de kans dat je aquascape helemaal uit evenwicht raakt. Of er blijft ‘iets’ ontbreken in je bak. Je kunt er de vinger niet op leggen, maar iets klopt er niet. Vaak zit dit ‘iets’ in een klein detail dat niet overeenkomt met de natuurkundige regels.

Neem bijvoorbeeld een berg. Die is altijd breed onderaan en smal aan de top. Heb je een mooie set stenen gevonden, maar plaats je deze op een onnatuurlijke manier in je bak dan zul je zien dat het eindresultaat niet naar je zin is.

Welk onderwaterlandschap ga je maken?

Met aquascaping maak je een compleet onderwaterlandschap, waarin je al je fantasie kwijt kunt. Kies je voor een berglandschap, een stukje regenwoud, een mangrove of een kunstzinnige Japanse tuin? Maak je een waterval, onder water. Of ontwerp je een prachtige tuin van zorgvuldig geselecteerde aquariumplanten?

Wat voor aquascape je ook maakt, je onderwaterlandschap wordt een prachtig kunstwerk als je begint met een goede voorbereiding. Start je aquascaping avontuur met het maken van een goed ontwerp. Hierover lees je alles in onze blog “Hoe maak je een ontwerp voor je aquascape”. In deze blog leggen we je uit hoe je stap voor stap een goed ontwerp maakt en voor welke belangrijke keuzes je komt te staan.

aquascape met hout

Aquascape, een levend kunstwerk

In een aquascape worden diverse natuurlijke materialen gebruikt, zoals hout, stenen en planten. Je kunt ervoor kiezen je aquarium in te richten met hardscape (het hout en steen) en een mooi arrangement aquariumplanten. Maar je kunt er ook voor kiezen nog meer leven in je kunstwerk te verwerken, door vissen toe te voegen.

De inrichting van je aquascape komt nog mooier tot zijn recht als je meer diepte aanbrengt in je aquarium. Hiervoor worden vaak technieken uit de fotografie toegepast. Door bepaalde aandachtspunten in het ontwerp aan te brengen worden je ogen als het ware in het aquarium getrokken.

Meer tips en trucs voor het aanbrengen van meer diepte in je aquarium vind je in de blog “Breng meer diepte in je aquarium met aquascaping”.    

De juiste balans in je aquascape zorgt voor een prachtig kunstwerk

Je hebt het helemaal in je hoofd. Tot in detail weet je wat je wilt gaan maken en hebt daar ook een overzichtelijk ontwerp van getekend. Maar nu nog dat perfecte stukje natuur nabouwen in een glazen bak. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Zonder kennis van biologie zul je tegen allerlei verschillende problemen aanlopen. In de natuur is alles met elkaar in evenwicht. Dit natuurlijke evenwicht probeer jij in je aquarium na te bootsen. Maar dat kan knap lastig zijn als je maar 60 liter aan water hebt. Het kleinste foutje heeft al grote gevolgen.

Zoals het te grondig schoonmaken van je aquariumfilter, waardoor alle bacteriën gedood worden. Juist de bacteriën, die onder andere in het filter zitten, zijn het middelpunt van je ecosysteem.  Meer weten over het onderhoud van je filter. Lees dan deze blog.

De bacteriën in je aquarium helpen bij het afbreken van bijvoorbeeld plantenresten. Daarbij komt ammoniak vrij, dit wordt ook uitgescheiden door vissen. Een te hoog ammoniak gehalte is giftig voor vissen.

Een andere bacterie zet ammonia om in nitriet, weer een ander zet het om in nitraat. En nitraat wordt door planten opgenomen als voedingsstof. Zo is je ecosysteem, met de juiste bacteriën perfect in evenwicht.
Soms is een ‘vies’ filter dus belangrijk voor het welzijn van je vissen en aquariumplanten.

Tip: een bos hoornblad zorgt bij de opstart van je aquarium dat er geen nitrietpiek ontstaat. Hoe dat kan? Deze aquariumplant neemt het Ammonium/Ammoniak bij de bron op. Zo krijgen de bacteriën de tijd zich te ontwikkelen.

Een goed groeiende aquascape, daar wordt je blij van

Er zijn aquascapes waarin heel weinig planten gebruikt worden. Maar in de meeste ontwerpen zijn een schat aan aquariumplanten te vinden. Het prachtige contrast in bladvorm, structuur en kleur is fascinerend om naar te kijken.

Maar dan moeten je aquariumplanten wel goed willen groeien. Goed groeiende planten zijn namelijk een vereiste voor een gezond aquarium, zonder algen uitbraak. Want groeien je planten niet goed, dan zullen de algen je bak overnemen. De nachtmerrie van menig aquariumliefhebber. Meer willen weten over hoe jij jouw aquariumplanten prachtig laat groeien: lees deze blog.

Veel aquariumplanten die we gebruiken zijn geen echte waterplanten. Het zijn vaak oeverplanten, die ook nog op het droge opgekweekt worden. Deze planten zijn aangepast aan een tijdelijk verblijf onder water, bijvoorbeeld bij een hoge waterstand. Maar een permanent verblijf onder water is moeilijker te overleven.

Om deze planten toch mooi te houden en goed te laten groeien hebben ze CO2 nodig. Dit kun je zelf toevoegen door een CO2 setje te installeren. CO2 toevoegen moet met de nodig zorg gebeuren. Voeg je teveel toe dan krijgen je vissen het benauwd door een tekort aan zuurstof.

Zorg dat je aquascape een kunstwerk wordt en blijft

Met de huidige technieken is er steeds meer mogelijk. Hierdoor kun je tot in perfectie het juiste evenwicht in je aquarium regelen. Kleine details maken een groot verschil. En doe je alles goed dan heb je een waar kunstwerk gecreëerd.

Wij helpen je graag bij het bereiken van je droom. Want een mooi aquarium gaat soms niet vanzelf. Loop je tegen problemen aan of kun je wel wat hulp gebruiken? Aarzel niet en neem contact met ons op. Wij beantwoorden graag al je vragen!