Blog – Aquariumplanten laten groeien

Aquariumplanten laten groeien vraagt wat aandacht. Je hoeft ze dan wel geen water te geven, maar je aquariumplanten vragen wel andere dingen om goed te kunnen groeien.

Een aquarium vol planten ziet er prachtig uit. Zeker wanneer de planten er gezond bij staan.
Mooie frisse blaadjes in allerlei kleuren en vormen wisselen elkaar af en laten je aquascape nog mooier uitkomen. De vissen hebben in zo’n natuurlijke omgeving alle mogelijkheden om zich te verschuilen, als ze dat willen. Maar hoe laat je aquariumplanten goed groeien?

Laat je aquariumplanten groeien

Je zult de eerste niet zijn die tegen een bak vol zielige hoopjes aquariumplanten aan zit te kijken. En dat terwijl je met een aantal simpele maatregelen prachtig groeiende, gezonde planten kunt hebben.

Aquariumplanten hebben in de basis 3 dingen nodig om te kunnen groeien:

  • Licht
  • CO2
  • Voeding

Bied je voldoende licht, CO2 en voeding, in de juiste verhoudingen, dan zullen je aquariumplanten groeien en zich ontwikkelen tot sterke, gezonde planten.

CO2 is onmisbaar

Het beste licht voor je aquariumplanten

Aquariumplanten groeien beter met het juiste licht. En dan bedoelen we geen zonlicht. Daar groeien algen heel goed op, je aquariumplanten minder. Je hebt een speciale aquariumlamp nodig die de juiste kleuren en de goede lichtsterkte geeft. Anders zullen je planten niet goed groeien.
Veel beginnende aquariumliefhebbers laten het licht te lang aanstaan. Aquariumplanten hebben ook duisternis nodig voor hun groeiproces. Een belichting van 8 uur per dag is voldoende voor je planten om hun assimilatie proces uit te voeren.
Een te sterke belichting is ook niet goed. De voedingsstoffen raken snel uitgeput en je planten groeien uit hun krachten. Met als gevolg dat ze gaan lopen kwijnen, dat ziet er niet mooi uit. Erger nog; je bak raakt uit evenwicht en algen pakken hun kans.

licht boven je aquarium

CO2 laat je aquariumplanten groeien

CO2 is onmisbaar als je wilt dat je aquariumplanten goed groeien. Je planten kunnen voedingsstoffen alleen goed opnemen als de pH waarde van het water zich tussen de 6.8 en 7.4 bevindt. CO2 is onder andere van invloed op de pH waarde.
Een CO2 tekort kun je eenvoudig zien aan je planten. Meer algen, vervormde blaadjes en aquariumplanten die hun kleur verliezen. CO2 toevoegen aan je aquarium heeft veel voordelen. Je hebt veel minder last van algengroei. Je planten zullen sterker groeien met mooie kleuren en sterke wortels. Je zult minder misvormde blaadjes zien en geen last meer hebben van gaatjes in de bladeren.
CO2 toevoegen geeft je tot wel 4x meer rendement in de groei.

CO2 installatie

De juiste voeding voor aquariumplanten

Naast licht en CO2 hebben je planten ook voeding nodig om te kunnen groeien. Goed groeiende planten houden het hele aquarium in balans. Ze produceren zuurstof en nemen afvalstoffen op.
Zonder goede voeding zullen je aquariumplanten zwak worden en zal hun groei tot stilstand komen. Goede plantenvoeding is dan ook een voorwaarde voor goed groeiende aquariumplanten.

Help je aquariumplanten wennen aan het water

Het klinkt gek, maar veel aquariumplanten worden gekweekt bovenwater. Zet je deze planten in je aquarium dan zullen ze moeten wennen aan een leven onderwater. Hiervoor moeten ze nieuw blad aanmaken.
Heb je net nieuwe planten in je bak gezet dan zien ze er mooi uit. Maar al snel gaan de bladeren verslijmen. De plant is bezig met het aanmaken van nieuw blad. Help je planten daarom te wennen aan het leven onderwater en voorkom dat je planten dood gaan of wegkwijnen.
Let er bij het kopen van planten ook op dat het blad onderwater een andere kleur en vorm heeft dan bovenwater. Zo ziet je zorgvuldig uitgekozen plant er opeens heel anders uit als hij in je aquarium staat.

Aquariumplanten in je aquarium zetten

Heb je een bovenwater gekweekte aquariumplant gekocht? Haal dan alle blaadjes eraf. Alleen aan de top laat je wat blaadjes zitten. De blaadjes die je eraf haalt zouden in het aquarium alleen maar gaan verslijmen en het water vervuilen. De nieuwe blaadjes die het plantje gaat maken kunnen wel onderwater functioneren.

Slecht groeiende aquariumplanten helpen

Staan je aquariumplanten er niet zo mooi bij? Grote kans dat ze iets tekort komen. Tekorten in hun voeding kunnen planten heel goed laten zien met hun bladeren. Planten met een fosfaat tekort zullen donkere bladeren krijgen die vervolgens afvallen. Gele vlekken en gaatjes worden veroorzaakt door een mangaan tekort.
Zie je dat nieuwe bladeren verschrompelen of te klein zijn dan is de kans groot dat er een calcium tekort is. Dit zijn maar enkele van de tekenen die je planten geven bij een tekort aan voeding. Door je aquariumplanten regelmatig plantenvoeding en/of CO2 te geven hebben ze alles wat ze nodig hebben om goed te blijven groeien.

Wat slecht groeiende planten en algen met elkaar te maken hebben

Vaak zie je bij slecht groeiende planten ook een toename van algen in het aquarium. Planten en algen leven van dezelfde voedingsstoffen. Hebben de planten niet voldoende voeding dan nemen de algen het over. Die kunnen met minder voeding ook prima overleven.
Voor je het weet overwoekeren de algen al je planten. Dat is natuurlijk zonde. Als het groeiproces van je aquariumplanten voor langere tijd verstoord wordt zullen de planten hun suikers gaan lozen. Deze suikers zijn een trigger voor algen. 

De voordelen van snelgroeiende aquariumplanten

Er zijn veel verschillende soorten aquariumplanten. Sommige groeien compact en langzaam, anderen zijn echte snelgroeiers. Vooral deze snelgroeiende aquariumplanten zijn ideaal als je net begint met je aquarium.
Snelgroeiende planten zorgen voor zuurstof en filteren veel afvalstoffen uit het water. Door de zuurstof welke essentieel is voor de bacteriën, bouwen de bacteriën de afvalstoffen om tot plantenvoeding. Een goed zuurstof gehalte, is ook fijn voor je vissen.

Daarnaast stellen snelgroeiende planten weinig eisen. Zelfs als je de verlichting en de CO2 toevoer nog niet helemaal op orde hebt overleven ze alsnog.
Je zult er wel rekening mee moeten houden dan snelgroeiende aquariumplanten vaker gesnoeid moeten worden.  

de juiste voeding

Hoe goed groeien jouw aquariumplanten?

Staan jouw aquariumplanten er mooi bij of mogen ze wel wat beter groeien? Precies de juiste balans bereiken in een aquarium is een kunst. De leden van aquariumvereniging Aponogeton delen hun praktijk ervaring met elkaar. Zo helpen ze elkaar om een mooier aquarium te krijgen, met beter groeiende planten.

Woon je in de regio Utrecht? We heten je van harte welkom bij aquariumvereniging Aponogeton.