Blog – Aquarium onderhouden, wanneer doe je wat?

Een aquarium onderhouden kan veel werk zijn. Is je aquarium goed in evenwicht dan zal het er prachtig uitzien. Maar daar is jouw hulp wel bij nodig, het gaat niet vanzelf. Het filter doet het zware werk en zal veel vuil uit het water opvangen, maar met alleen een filter red je het niet.

Wil jij een prachtig aquarium bedenk dat hier eigenschappen als geduld, reinheid en discipline goed van pas komen.

Je zult zelf ook verschillende taken moeten uitvoeren, zoals water verversen, het glas schoonmaken en CO2 controleren. Niet alle taken hoef je even vaak uit te voeren. Daarom zetten we de meest voorkomende klusjes voor je op een rij.

Wanneer voer je welke werkzaamheden uit voor een goed onderhouden aquarium?   

Dagelijks onderhoud van je aquarium

Voor het dagelijks onderhoud van je aquarium neem je graag de tijd. Het zijn geen vervelende klusjes en het kost je weinig tijd. Het is aan te raden dit onderhoud in je dagelijkse routine op te nemen. Zo voorkom je problemen in de toekomst en kun je op tijd ingrijpen als dat nodig is.

Dagelijkse controle:

  • Temperatuur van het water
  • Gedrag van de bewoners
  • Bekijk de planten
  • Bak nalopen op algen
  • CO2 loopt deze nog, is de fles vol.

Check dagelijks de temperatuur
Een stabiele temperatuur is belangrijk voor de bewoners van je aquarium. Controleer daarom elke dag of de temperatuur van het water binnen de normen blijft. ’s Nachts, als onze verwarming uit gaat, zal de verwarming in je aquarium deze temperatuurschommeling op moeten vangen.

In de zomer kan de temperatuur van het water flink oplopen. Door op tijd maatregelen te nemen kun je al te grote temperatuurschommelingen voorkomen.

Controleer je vissen en de andere bewoners van je aquarium
Natuurlijk kijk je elke dag naar je vissen, garnalen, kreeftjes en andere bewoners van je aquarium. Neem elke dag de tijd om goed te kijken naar hun gedrag en het aantal. Is er een vis dood, haal deze er dan zo snel mogelijk uit.

Gedragen je vissen zich anders dan kan er iets aan de hand zijn, bijvoorbeeld een bepaalde visziekte.
Wees alert; zwemmen ze loom, gaan ze naar de oppervlak om zuurstof te happen en is dat gedrag anders dan normaal? Grijp dan in, check het filter, is er een stroomstoring geweest, zo ja maak het filter schoon. Een filter welke langer dan een uur stil staat geeft zwavel en kan ammoniak veroorzaken, waterverversen en beluchten zijn dan de acties die ingezet moeten worden.

Bij twijfel raad onze helpdesk van aquariumvereniging Aponogeton

vissen controleren

Een goed moment om je vissen te controleren is tijdens het voeren. Dan komen ze tevoorschijn en kun je ze goed bekijken. Je zien ook meteen of al het voer opgegeten wordt. Blijft er veel over, pas dan de hoeveelheid aan. Te veel voedingsresten vervuilen je aquarium en zijn een voedingsbodem voor algen. 

Bekijk je planten

Door elke dag je aquariumplanten goed te bekijken merk je het meteen als ze minder goed groeien. Je planten horen een mooie, frisse kleur te hebben en gezond door te groeien. Doen ze dit niet dan is er iets mis. Vervormde blaadjes, gaatjes of een vreemde groei?

bekijk je aquariumplanten

Controleer of je CO2 fles nog vol is en goed werkt.

En hoe lang is het geleden dat je de planten voeding hebt gegeven?
Tip; zet een datum op je fles wanneer je deze heb aangesloten, leg een klein boekje aan met belangrijke items wat je hebt gedaan en wanneer.

Zijn er algen te zien?

Algen ben je liever kwijt dan rijk. Hoe sneller je algen opmerkt hoe makkelijker je er weer vanaf komt. Vaak hangt de groei van algen samen met de hoeveelheid voedingsresten die je vissen achterlaten of het slecht groeien van je aquariumplanten. Door dit elke dag te controleren ben je er op tijd bij als iets de balans in je bak dreigt te verstoren.
Geef algen geen kans hou de groeidriehoek in balans.

Wekelijks onderhoud van je aquarium

Het wekelijks onderhoud van je aquarium vraag iets meer tijd. Als je van je hobby wilt blijven genieten zul je de volgende werkzaamheden elke week uit moeten voeren.

Wekelijks onderhoud van je aquarium:

  • Water verversen
  • Glas schoonmaken
  • Planten snoeien

Maak je hier een wekelijks terugkerend ritueel van dan blijft je aquarium onder controle en veroorzaak je geen grote schommelingen waardoor de balans verloren kan gaan.

Water verversen

Het verversen van het aquariumwater is het belangrijkste aquariumonderhoud om je aquarium schoon te houden. Wil je de bak voor vissen en planten een aangename plek maken, dan zul je elke week een kwart tot de helft van het water moeten verversen.

Het glas schoonmaken

Tijdens het verversen van het water kun je mooi de ruiten van je aquarium schoonmaken. Staalwol 00 is hier uitstekend geschikt voor en krast niet. Wel slakjes verwijderen en geen zand of grind mee nemen onder bij de bodem. Daarom doe ik dat laatste randje op het laatst. Voorkomt krassen. Verwijder de aanslag en eventuele algen van de ruiten en gebruik voor de moeilijk bereikbare hoekjes een tandenborstel.

Snoei de planten

Sommige aquariumplanten kunnen heel snel groeien. Door ze wekelijks te snoeien voorkom je dat ze andere planten overwoekeren. Wil je compacte planten dan kan je ze terug knippen. Je verwijdert dan de toppen, dit doe je bijvoorbeeld bij Ludwiga sp red of Althernanthera reineckii mini.
In een Hollandse bak met een bodem van grof zand of grind, gebruik ik de toppen van planten. Hier zit de groeikracht in en ze zijn fris en fraai om te zien. Deze knip ik op de juiste lengte en poot ze terug met een pincet.
Mossen en kleine voorgrond beplanting knip ik in vorm, met een netje haal ik het snoei afval weg, en de lastige stukjes verwijder ik met de hevelslang als ik het water ga verversen.

Onderhoud van je aquariumfilter

In het filter van je aquarium zitten veel bacteriën. Belangrijke bacteriën die nodig zijn om je bak in balans te houden. Het filter zal eens per 2 tot 4 maanden  schoongemaakt moeten worden om zijn werk te kunnen blijven doen. Het witte filtervlies en of voorfilter mag je wekelijks doen. De rest laat je zoveel mogelijk met rust. Pas als het filter in zijn stroming terug loopt of op de instroom komen zwarte kleine haartjes alg te zitten dan ga je over tot schoonmaak van het filter. Je neemt een emmer aquariumwater en spoelt de materialen daar in uit, maar maak het niet brand schoon, het slip en vuil mag er uit de filmlagen van de bacteriën, kunnen wel wat hebben maar bewaren wij maar wat graag.

filter schoonmaken

In je bodem zitten veel meer bacteriën dan in het filter. Deze verwijder je niet als je water gaat verversen. In de praktijk kun je dus je filter schoonmaken zoals hierboven omschreven.
Dan blijven in de filtermaterialen genoeg bacteriën achter die zich met een week weer hebben hersteld. Beter iets te vuil terug dan te schoon hou dat in gedachte. Lees er hier meer over.

Samen je aquarium onderhouden

Ben je benieuwd hoe anderen omgaan met het onderhouden van hun aquarium? Deel je ervaringen met de leden van aquariumvereniging Aponogeton. Je hoeft niet speciaal uit de  regio Utrecht te komen, als internetlid heb je bijna dezelfde voordelen, word lid van onze gezellige aquariumvereniging. Wij delen graag al onze kennis met jou, zowel in persoonlijk contact als op ons forum.

Heb je vragen over de vereniging? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.