Blog – Aquarium beginnen? Het stappenplan naar succes

Een aquarium beginnen klinkt makkelijk. Toch komt er meer bij kijken dan je denkt. Maar als je begint met een goede voorbereiding kan het niet mis gaan. Daarom geven we je hier het stappenplan naar succes.

Door je aquarium stap voor stap op te bouwen en voldoende tijd te nemen zul je binnenkort kunnen genieten van een prachtig aquarium. Een levend schilderij in je woonkamer. Je kunt je aquarium inrichten in de stijl die je het meest aanspreekt. Ga op zoek naar foto’s ter inspiratie, want een aquarium inrichten begint met voorpret.
Bij aquariumvereniging Aponogeton vind je genoeg enthousiaste aquariumliefhebbers die je graag helpen om met je aquarium te beginnen.

aquarium inspiratie

Begin je aquarium met goede voorbereiding

Online is tegenwoordig heel veel informatie te vinden. Maar welke informatie klopt en werkt ook echt in de praktijk? Het is lastig om als beginner de juiste informatie uit te filteren. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk de beginnersfouten vermijden, zodat je straks niet met een bak vol algen zit en de hobby opeens niet zo leuk meer is.
Als je een aquarium wilt beginnen heb je diverse spullen nodig. Daarnaast is het belangrijk om er goed over na te denken wat je precies wilt gaan maken. En ook meer praktisch, waar zet je het aquarium neer?
Een flink aquarium vol water heeft een behoorlijk gewicht. Dat moet die mooie kast, waarop je het aquarium neer wilt gaan zetten, wel kunnen dragen. Vergeet naast het gewicht van het water niet de inrichting en de bak zelf mee te rekenen.
Voor je begint met alle spullen voor je aquarium te kopen is het goed om over de volgende dingen na te denken:

Waar zet je het aquarium neer?

Zonlicht is de grootste vijand van je aquarium. Direct zonlicht is moeilijk te controleren, waardoor het de algengroei kan stimuleren in je aquarium en het hindert de vissen die van beschutting houden. Ook kan de zon het water teveel opwarmen, vooral in de zomer.
Het lijkt handig om natuurlijk licht te gebruiken in je aquarium, zodat je geen kunstlicht nodig hebt. Maar niets in minder waar. Je hebt geen stabiel aanbod van licht hoeveelheid. Zorg dat je het aquarium op een plek zet waar er geen direct zonlicht in kan schijnen.

Kies een stijl voor je begint met inrichten

Je kunt je aquarium in veel verschillende stijlen inrichten. Het is natuurlijk geweldig om naar een aquariumwinkel te gaan en spullen uit te zoeken die je leuk vindt. Maar de kans is groot dat het uiteindelijk een onsamenhangend geheel wordt. Of dat je veel te veel hebt gekocht en dat is zonde. Door vooraf een stijl te kiezen weet je wat je nodig hebt en in welke aantallen.
Ga op zoek naar voorbeelden van aquarium inrichting die je mooi vindt. Maak een schets op papier om een goed idee te krijgen van wat je wilt gaan maken. Zo krijg je een goed beeld van wat je daadwerkelijk nodig hebt.

kies je stijl

Maak je decoratie spullen goed schoon voor ze in het aquarium gaan

Voor je de decoratie in je aquarium zet moet je ze goed schoonmaken. Dit doe je met warm kraanwater en een borsteltje. Met een tandenborstel kan je goed in alle hoekjes en gaatjes komen. Gebruik vooral geen schoonmaakmiddelen. Deze laten een residu achter die schadelijk is voor het aquarium milieu.
Zet alleen decoratie in je aquarium die daarvoor bedoeld is. Hout of stenen die je in de natuur vindt kunnen ongewenste bacteriën in je bak brengen. Ook plastic items die niet speciaal gemaakt zijn voor het gebruik in aquaria zijn niet geschikt. Er kunnen stoffen vrijkomen van deze materialen die giftig zijn voor vissen en aquariumplanten.
Natuurlijk maak je ook het aquarium zelf goed schoon voor je begint met inrichten.

Begin meteen met voldoende aquariumplanten
Algen zijn een nachtmerrie voor aquariumliefhebbers. Je kunt het beter voorkomen dan genezen, want sommige algen zijn moeilijk weg te krijgen. Om de algen voor te zijn is het aan te raden meteen te beginnen met voldoende aquariumplanten.

Stap voor stap je aquarium beginnen

Nu je weet waar je het aquarium neer wilt gaan zetten weet je ook hoe groot de bak mag zijn. Kies niet voor een te kleine bak. Het lijkt leuk en makkelijker, maar juist kleine aquaria laten weinig ruimte voor foutjes. Een grotere bak, van ongeveer 100 liter of groter, is stabieler en makkelijker te onderhouden.

Wat heb je nodig bij het beginnen van een aquarium

Als je begint met je aquarium kun je een hele boodschappenlijst volschrijven met spullen die je graag wilt hebben. Dit zijn de producten die je in ieder geval nodig hebt:

  • Het aquarium zelf
  • Aquariumverlichting
  • Filter, extern of intern
  • Verwarming
  • Plantenvoeding
  • CO2 set (optioneel) 

En qua inrichting:

  • Grof zand, grind of aquasoil bodembedekking
  • Stenen
  • Hout
  • Aquariumplanten
  • Andere decoratie naar keus

De grote afwezige op deze lijst? De vissen. Bij je eerste inkopen neem je nog geen vissen mee. Je aquarium heeft eerst tijd nodig om op te starten. Pas als er een stabiel evenwicht is ontstaan en de waterkwaliteit goed is, kun je vissen toe gaan voegen.

Nu je alle spullen in huis hebt kun je beginnen met het inrichten van je aquarium:

Stap 1: Zorg voor een solide basis

Hoe je het aquarium in gaat richten is natuurlijk helemaal aan jou, maar je begin altijd met een solide basis. Je start met een schone bak, op een stevige ondergrond die waterpas staat. Het zou vervelend zijn als je er na het vullen van je bak achter komt dat je aquarium scheef staat.

Stap 2: Breng een achtergrond aan

Een achtergrond in je aquarium brengt meer diepte. En een bijkomend voordeel, je ziet de bedrading van bijvoorbeeld je filter niet meer lopen. Er zijn kant en klare achtergronden te koop, maar deze nemen veel ruimte in. Een vlakke, zwarte achtergrond geeft vaak het mooiste effect.

Stap 3: Breng de bodem aan

Breng nu de bodem van je aquarium aan. Om meer diepte te krijgen zorg je dat de laagdikte oploopt naar de achterwand toe.

Stap 4: Breng de techniek aan

Plaats het filter in je aquarium. De pomp nieuw aangeschaft verwijder ook de verpakking van het filtermateriaal in het filter. Plaats de verwarming en stel deze op de gewenste temperatuur in, wacht nog even met de stekker in het stopcontact te doen. Verwarmingen worden erg heet en kunnen springen als ze buiten het water hangen. Hang een goede thermometer bij, zodat je de temperatuur kan bewaken. Ga je ook CO2 toevoegen, plaats deze dan bij het filter. Dan zal de CO2 zich goed door het water verspreiden. Plaats de dropchecker in dat geval aan de overkant van de plaat waar je de diffusor plaatst. Zo heb je een goed beeld hoeveel CO2 in het water is opgelost.

CO2 installatie

 Stap 5: Breng de decoratie aan

Nu kun je beginnen met het vormgeven van je aquarium. Breng alle stenen, hout en andere decoratiematerialen aan. Een tip om meer diepte suggestie op te wekken. Plaats grote materialen gerust voor en achter de kleinere, immers als je in de verte kijkt lijkt alles vooraan groot en verder de diepte in klein. 
Een plant vooraan met groot blad en achteraan klein bladig geeft meer diepte dan andersom.
Werk vooraan met planten breed en smal naar achter. Voor laag en naar achter hoog. Dit noemen wij een straat en je ziet het veel terug in de Hollandse plantenbak. Het effect geeft een goede illusie dat de bak dieper lijkt. Zeker als je deze net onder een zwart gat op de achterwand laat weglopen.

Hou rekening met de guldensnede, ook wel derde regel genoemd.
Ons oog is daar heel gevoelig voor. Hoe vind je deze, verdeel je bodem in 9 gelijke vlakken. Daar waar de lijnen elkaar snijden zijn de sterke punten. Deze gebruik je altijd diagonaal van elkaar

Stap 6: Het planten van je aquariumplanten

Nu kun je gaan planten. Het is makkelijker om je aquariumplanten te planten als er al wat water in de bak zit. Vul de bak net tot boven de bodem of sproei de bodem goed vochtig. Nu verwijder je de steenwol, lood of gel van de planten. De laatste resten steenwol kun je met een tandenborstel en in een bakje met water verwijderen. De gel bij invitrocultuur spoel je in een bakje met water er zo vanaf. Dit doe je omdat deze erg voedzaam is en die voeding wil je niet in jouw water krijgen, omdat dit kans geeft op algen. Trek de stengelplanten en crypto’s voorzichtig uit elkaar en poot ze met een pincet stevig in de bodem tot aan de kroon,(dat is de plek waar de wortel overgaat in de stengel) zorg voor voldoende ruimte tussen de stengels onderling. Vaak zien we zo de plantjes in de boden gepoot, maar dan krijgen niet alle bladeren voldoende licht. Werken met een pincet vereist wat handigheid, maar lukt het je dan heb je meer zicht op wat je doet door de voorruit.
Bedenk dat de meesten planten bovenwater gekweekt zijn, onderwater hebben ze ander blad nodig. Hierdoor gaan ze hun huidige bladeren afstoten, het is dus normaal dat vanaf dag 8 er verslijming ontstaan en wat kale stengels. De groei zit hem immers in de koppen en het hart van de plant.

aquarium planten plan

Stap 7: Vul je aquarium met water

Klaar met poten dan heb ik een geweldige tip voor jou. Je wilt natuurlijk niet dat je planten zo dadelijk allemaal boven op drijven. Neem een grijze vuilniszak. Steek er op de bodem rondom een 30 tal gaatjes in.  Hang de tuinslang in de zak, stel de temperatuur in op 22 graden en zet de kraan aan.
Je kunt het aquarium zo vlot vullen zonder dat er veel planten omhoog komen.

Na het vullen kun je het aquarium bemesten, waarom we bij de vereniging voor kiezen is dat de opstart fase direct voeding wordt gevraagd. O.A voor de wortel ontwikkeling en het aanmaken van nieuwe bladeren.

Stap 8: Start de techniek

Nu alles in je aquarium zit zet je het filter en de verwarming aan. De temperatuur zet je op ca 22 graden. Heb je een CO2 systeem dan zet je deze ook aan. Stel deze rustig in, beter een dag later op de gewenste dosering dan dat je te vlot en te snel gaat en hierdoor de bak instabiel maakt.
Een theoretisch regeltje hoeveel bellen je per minuut kunt geven.
Inhoud aquarium x hardheid water( Kh) delen door 25 dan heb je een getal hoeveel bellen er ca per minuut gegeven mogen worden. Meestal moet je hoger zitten maar zoals gezegd start rustig.
stel je hebt een 100 liter netto water inhoud en je Kh is 5. 100×5=500 delen door 25= 20 bellen per minuut.

Stap 9:  Geef je aquarium rust

Alle rondzwevende stofjes kunnen nu naar de bodem zakken, zodat het water mooi helder wordt. Na een rustperiode van ongeveer 3 weken kun je het water gaan testen. Hiervoor zijn handig teststrips te koop, die je het beste op de plank laat staan. Deze geven een niet al te juist beeld van de waarden en kunnen je makkelijk misleiden, dit geld zeker voor de Proscan van JBL. Laat die troep staan.
Test met kwaliteit neem een vloeistoftester van JBL. Wat je naar mijn mening beslist onder je aquarium mag hebben staan: Vloeistoftesters voor de Kh en Ph. JBL en Tetra zijn hier in betrouwbare merken. Wil je Fosfaat en Nitraat testen dan ben ik voorstander van de JBL vloeistoftesters JBL. Na opening zijn deze laatst genoemde testers kort houdbaar.
Als je meet moet je kunnen vertrouwen op de uitslag.
Kijk naar je planten die liegen niet en vertellen jou hoe het aquarium er voor staat. De test bevestigt wat je vermoed.
Dit is nou typisch iets wat je leert bij een aquariumvereniging.

vissen kiezen

Stap 10: Voeg vissen toe aan je aquarium

Zijn alle waardes goed? Dan kun je vissen toe gaan voegen. Maar let op, wordt niet meteen te enthousiast. Begin met een eerste school of groep vissen. Een school zijn vissen die graag met elkaar op trekken, groepsdieren doen dit ook maar zweven weer wat meer uit elkaar.
Een school houd je met een minimaal aantal van 12 stuks.
Een groep houd je met minimaal 7 stuks.
Een solitaire vis 1 mannetje 2 a 3 vrouwtjes.
Bedenk kleine visjes in een klein aquarium vanaf 50 liter netto inhoud. Grote vissen als maanvissen en discussen niet zielig met 2 stuks maar ten minste 7 in een groot aquarium. 120x60x60 cm. Dan krijg je mits de inrichting juist is hun ware gedrag te zien en zorg je goed voor ze.

Vissen die niet juist gehouden worden in vuil water zwemmen voelen zich niet happy, 70% van alle ziekte in het aquarium ontstaat vanuit een slechte waterkwaliteit.

1 gram vis 3 liter water. Een kardinaal, guppy = 1 gram. Maanvis is 10 tot 15 gram en een Discus 25 gram of meer. Vissen in de winkel zijn nog jong en klein ze zullen in een aantal maanden naar volwassen stadium groeien.
Het evenwicht in je aquarium is nog erg gevoelig. Te veel vissen in een keer kan het gevoelige ecosysteem uit evenwicht brengen.

Dus begin met een school voor in het midden of plaats vissen als Otlecinclus affinus een harnasmeervalletje die je moet zien als een schol dus minimaal 12. Deze gaat de eerste algen direct te lijf. Dit doen levendbarende ook als guppy, platty’s of een black molly.
Vervolgens wacht je 14 dagen, zo krijgen de bacteriën de kans zich aan te passen aan de extra belasting van de vissen.  

En nu is het tijd om te gaan genieten van je aquarium. Vind je de hobby zo leuk dat je het graag wilt delen met anderen? Of heb je nog vragen waar je graag met andere aquariumliefhebbers over wilt sparren? Aquariumvereniging Aponogeton is een bloeiende en actieve verenging, je bent van harte welkom om lid te worden.