Algen in je aquarium, de nachtmerrie van menig aquariumliefhebber. Je komt terug van vakantie en je prachtig, heldere bak is veranderd in een wazige, groene smurrie. Of je bent wekelijks in gevecht met algen die je aquarium proberen over te nemen.
Gelukkig is er een vrij eenvoudige oplossing voor dit vervelende probleem. Want sommige algen in je aquarium zijn nuttig, maar mogen niet de overhand nemen.
Algen in een verwaarloosd aquarium vinden we logisch. Maar ook een liefhebber die goed voor zijn aquarium zorgt kan last krijgen van alg. Vaak ligt de oorzaak bij te weinig CO2, teveel licht en/of onvoldoende voedingsstoffen voor de planten.
Algen horen in een aquarium?
Algen kunnen zelfs heel decoratief zijn. Ze zijn nuttig omdat als aquariumplanten om welke reden ook niet willen groeien, ze de functie overnemen. Ze halen de afvalstoffen uit het water en hiermee voorkomen ze dat vissen zich minder prettig voelen dan wel ziek worden door een verslechterde waterkwaliteit. Een biologisch weetje maar toch laten we eerlijk zijn in een plantenaquarium willen we ze liever niet.
Kraanwater is geen goed aquariumwater. Daarvoor missen we o.a nog belangrijke bacteriën. Deze bacteriën ontwikkelen zich in de eerste twee tot drie weken dat je aquarium draait. Na deze start fase hebben zich de nodige bacteriekoloniën zich gevestigd in het filter en de bodem van je bak, een belangrijk proces welke zich de komende 90 dagen verder zal ontwikkelen. Deze bacteriën zijn verantwoordelijk voor de afbouw van organische stikstofverbindingen.
Pas als er evenwicht is ontstaan in de bak kunnen de eerste vissen worden toegevoegd. Wees zuinig op dit werkkapitaal. Heb geduld met het uitzetten van vissen en doe dit in fases. Zo krijgen bacteriën de kans zich aan te passen, ga nu ook niet in eens tijdens het water verversen de bodem grondig afhevelen of het filter brandschoon maken. Laat alles zo veel mogelijk met rust. Anders verstoor je de opbouw naar een stabiel evenwicht. Instabiliteit vergroot de kans op een algenexplosie.
Voorkom te veel algen in het aquarium
Voor algen geldt, beter voorkomen dan genezen. Als er een goed evenwicht heerst in je aquarium, dan krijgen algen geen kans om de boel over te nemen. Heb je al last van overmatige algengroei dan wordt het lastiger om dit terug te dringen. Wees er dus op tijd bij.
Belangrijke voorwaarden om algen te voorkomen:
- Zorg voor voldoende aquariumplanten. Planten leven van hetzelfde voedsel als algen en zullen daardoor algen geen ruimte geven.
- Geef je planten voldoende voeding en CO2. Planten die gezond zijn en goed groeien produceren zuurstof, hierdoor kunnen algen niet bij de afvalstoffen die door bacteriën wordt verwerkt tot voeding voor planten. Zo blijf jij de algen de baas. Geef ze daarom voldoende voeding en CO2.
- Voer niet meer dan nodig is. Geef je vissen kwaliteit voer en niet teveel hiervan, voorkom dat er voerresten op de bodem blijven liggen. Deze resten zijn een voedingsbron voor algen.
- Ververs regelmatig het water. Zo verwijder je moeilijk afbreekbare stoffen en blijft het water schoner, waardoor algen minder voedingsstoffen kunnen vinden.
- Vermijd direct zonlicht. Direct zonlicht in je aquarium moet je voorkomen. Bij zonlicht is de kans dat algen explosief groeien groot.
Algen herkennen en bestrijden
Heb je al te maken met een algenplaag dan is het belangrijk om eerst te kijken waardoor de algen de overhand hebben gekregen. Dat helpt je meteen om het in de toekomst te voorkomen. Gebruik pas chemische middelen als het echt niet anders kan.
Voer een watertest uit( meten =weten zeker als je onzeker ben waar je het moet zoeken. Belangrijke waarden om te weten zijn de Ph zuurgraad, Kh tijdelijke hardheid, PO4 Fosfaat en NO3 nitraat. Gebruik betrouwbare vloeistoftesters van JBL geopend zijn de PO.4 en de NO3 kort houdbaar.
Aan de hand van de meet gegevens kan je dan kijken wat er eventueel gewijzigd moet worden. Dit samen met de algensoorten die er in je aquarium zitten, kun je ze gericht gaan bestrijden. Groenalgen bestrijden
Groenalgen doen het goed als er een onbalans is in een teveel aan nitraat (stikstof) en/of magnesium in de bak te vinden is. Groenalgen zien eruit als een vachtachtige aanslag op de ruiten. Of ze hangen als groene slierten aan je aquariumplanten.
Remedie 50% waterverversing zodat je de bak reset. Vind de oorzaak waardoor dit komt. Te veel vis, voeren van vis of verkeerde bemesting al dan niet in combinatie met niet tijdig water verversen kunnen mogelijke de oorzaak zijn.
In de strijd tegen groenalgen kun je algenetende dieren inzetten, zoals:
- Borstelneuzen
- Harnasmeervallen
- Siamese algeneter
Ze zullen je aquarium echter niet perfect schoonmaken, het staat op hun menukaart. Hierdoor dragen ze bij om de alg binnen de perken te houden. Gebruik geen magnetische krabber je kunt wachten op krassen, wij gebruiken staalwol 000 hiermee verwijder je zelfs de dunne vlies die normaal blijft zitten en welke je niet ziet. Deze voel je wel met je vingertoppen. Wanneer je last hebt van deze algensoort is het raadzaam om regelmatig het water te verversen.
Blauwalgen bestrijden
Blauwalgen ( is een bacterie maar in de volksmond wordt het alg genoemd daarom zullen wij het hier ook zo benoemen) in je aquarium vormen een blauwgroene, slijmerige laag over stenen, planten en decoratiemateriaal.
Water verversen is bij deze algensoort
extra belangrijk. Blauwalgen ( het grootste deel)ontstaan namelijk bij een
slechte waterkwaliteit met een te hoge nitriet- en nitraatconcentratie (
onjuist dit geeft juist groenalg) Fosfaat is de belangrijkste veroorzaker en
dit komt uit vuil zoals rotting van bijvoorbeeld voer. Een te kort aan Nitraat
kan de oorzaak zijn, meten =weten.
Er zijn duizenden soorten blauwalg waarvan ook enkele soorten zijn die in
schoonwater voorkomen.
Dit maakt blauwalg een van de lastigste alg soorten om te bestrijden.
Drie opties naast het resetten van je aquarium door een grote waterverversing.
Maak hierbij je bodem goed schoon en verwis je ervan dat er nergens rottende of
zwaar vervuilde plekken zijn. Een dicht geslagen bodem zoals zand kan ook een
oorzaak zijn.
Blauwalg wil graag leven in zuurstofloze dan wel arme omstandigheden.
optie 1. Door de bak te behandelen met waterstofperoxide beschadig je de
buitenste mantel van de blauwalg en raakt de kern beschadigt. 3% waterstof
peroxide daarvan los 50 ml per 100 liter aquariumwater op in een emmer
aquariumwater. Deze laat je net voordat het licht uitgaat heel rustig met een
luchtslang over het water oppervlak in het aquarium terug lopen. Planten als
Vallisneria en Blixia kunnen verslijming vertonen laten staan, lopen meestal
weer opnieuw uit.
Optie 2.
Zink-oxide 2 gram oplossen in een 1½ liter fles spa en 5 minuten heel goed schudden. Dit is genoeg om 100 liter aquariumwater te behandelen en is volledig veilig.
Blauwalgen vinden dit niet fijn, en de meesten soorten verdwijnen. Indien de oorzaak niet goed is weg genomen kan het terug keren herhaal dan de behandeling.
Optie 3
Lid worden van onze vereniging en al woon je 200 km bij ons vandaan wij hebben een prachtige site waar je als internet lid goed terecht kan om geholpen te worden.
Je kunt dan een speciale blauwalg poeder kopen die je verder bijna nergens kunt verkrijgen.
Met 99% kans op een positief resultaat.
Zuigmeervallen en slakken helpen je in de strijd tegen blauwalgen. Maar je zult ze wel moeten helpen door regelmatig het filter schoon te maken en de aanslag met een slang weg te zuigen.
Penseelalgen bestrijden
Penseel/baardalgen kunnen een complete plaag worden in je aquarium. Zie je donkergroene tot zwarte bundels algen in je bak, verwijder deze dan meteen. Zijn er aquariumplanten aangetast? Verwijder de aangetaste bladeren om verdere verspreiding te beperken. De zwaar aangetaste bladeren raken beschadigt en lekken hierdoor suikers. Deze suikers zijn een zware organische belasting die je niet ziet.
Penseelalgen krijgen de kans als er veel afvalstoffen te vinden zijn en er een tekort is aan CO2. Pak je organische belasting aan, volume aan vis, gebruik kwaliteits voer, in goedkoop voer zit veel ballaststoffen die het water sterk verontreinigen. Zorg voor een onderhouden bodem, dit doe je door deze regelmatig te hevelen met een bodemreiniger. Zo voorkom je een ophoping van organische stoffen ook wel humus genoemd. Je bodem slipt hierdoor dicht en hierdoor krijgen algen hun kans. Zorg voor goede zuurstofplanten en dat deze gaan groeien, CO2 is onmisbaar voor een goede groei. Een ph van 6.8 in combinatie met een kh van 5 geeft samen met een goede aquarium totaal bemester de ideale groeiomstandigheden voor de echte waterplanten en snelgroeiers. De zuurstof zorgt voor een beter functioneren van de bacteriën, zodat organische stoffen worden afgebroken en deze alg weg geconcurreerd worden. Met drie weken kan je gezonde planten hebben( geen Annubia dit zijn traag groeiende planten en bealgen bijna altijd op de oude bladeren, verwijder deze)
Behulpzame vissen bij het bestrijden zijn onder andere:
- Molly’s
- Guppy’s
- Crossocheilus reticulatus deze eet ze echt weg.
- Platy’s
Heb je hout welke juist graag vrij wilt houden van deze rode algsoorten zet dan een ancistrus in. Om te voorkomen dat deze gaten eet in je planten geef je dagelijk extra groenvoer in de vorm van een blad paksoy, een schijfkomkommer en of een stuk paprika. Grote kans dat de andere vissen gewoon mee smullen van deze afwisseling.
Kiezelwieren bestrijden
Kiezelwieren behoren tot de familie
smeeralgen. Worden ook wel bruin alg genoemd.
Vaak is bij de opstart van het aquarium een flinke hoeveelheid kiezelzuur in
het leidingwater aanwezig. Bij te weinig licht, onvoldoende vrije CO2 ontstaat
er een laagje bruine aanslag op de ruit en al snel worden je planten met een
bruine mantel bedekt.
Een tweede oorzaak is een te hoog silicium in het kraanwater. Hier kun je van
JBl Silikatex in het filter toevoegen. Met 14 dagen ben je dan van de bruine
algen af. Meestal omdat je slechts een
deel aquariumwater ververst hoef je het daarna niet meer te gebruiken.
Algen bestrijden met chemische middelen
Kunnen we heel kort over zijn niet
doen! Ze tasten je werkkapitaal “De Bacteriën” aan, ook garnalen kunnen door
het hoge gehalte aan koper er aan overlijden. Los het biologisch op.
Kom je er niet uit raadpleeg ons gerust.
Hulp bij algen in je aquarium nodig? Neem gerust contact met ons op.
Tip: Al eens overwogen om lid te worden van een aquariumvereniging?
De enthousiaste leden van aquariumvereniging Aponogeton hebben allerlei ervaringen met de meest uiteenlopende problemen die je met je aquarium kunt krijgen. Je staat er dus niet alleen voor, als lid van onze vereniging.
Kom je uit de
regio Utrecht? Wij nodigen je van harte uit om lid te worden!
Dit artikel staat binnenkort op de website van Aquariumvereniging Aponogeton
Zeist.
Met plezier zetten een aantal leden zich actief in voor de redactie en
werkgroep. Met onze website van de Aquariumvereniging www.aponogeton.nl zullen wij in het najaar veel meer gericht zijn op het
internet. Dit artikel is hier een voorbeeld in.
Sonja en Johan hebben
zich vanaf dat zij lid zijn geworden actief ingezet. Dit zijn zij blijven doen
toen zij DHA-Aquarium startte. De samenwerking is heel plezierig met een
gemeenschappelijk doel, liefhebbers helpen met hun liefhebberij.