Op het menu van diverse soorten vissen staan algen. Bij ons aquarianen loopt de mening aardig uiteen welke soort een goede algeneter zou zijn, welke algen een bepaald soort vis wel of niet zal eten en niet te vergeten de kwaliteit van het algen eten. Maar wat voor een alg etende visjes zitten er nou bij de gemiddelde zoetwater aquariaan in de bak. Even een vraagje posten op Veni Vidi Vissi het Aquariumforum bij uitstek. Binnen een dag stromen de antwoorden binnen. Er blijken hele bijzondere vissen tussen te zitten die lang niet allemaal om hun alg etende werk gekozen worden. Sterker nog sommige doen niet wat er beloofd is.
Zo zijn er een paar aquarianen die bijzondere L soorten in hun bezit hebben en een heeft er zelfs een SAE die naar zijn zeggen goed zijn best doet. Otocinclus, Pleco Ansitrus, Sturisoma en vele andere soorten passeren de revue. Wij hebben de informatie eens op gezocht van al deze algen minnende vissen en hopen zo u weer een stukje op weg te helpen met al het moois die de Aquariumhandel u te bieden heeft.
Siamese algeneter Gyrinocheilus aymonieri deze behoort tot het geslacht Gyrinocheilus. De vis is inheems en komt voor in China, Laos, Thailand en Cambodja. Het zijn lastpakken eerste klas. Beginners krijgen deze vis vaak aan geraden als zijn de goede algeneters. Zij raspen als zij jong zijn hun algen maaltje aardig bijeen, maar ontdekken al snel dat het voer makkelijk kost is en bovendien goed smaakt. Ze jagen elkaar vermakelijk achter naar kleven potsierlijk aan de ruiten, zodra deze vissen wat ouder worden begint het gedonder. Steeds meer maken ze hun eigen territorium jagen hun soort genoten ontzettend op en na en vallen andere vissen flink lastig. Grote exemplaren zijn het best te houden in een groot aquarium met andere forse en weerbare vissen. Hun maximale lengte is 20 cm en vanaf ongeveer12 cm zijn zij geslachtsrijp.
Beter algeneters zijn de Crossocheillus siamensis en de Epalzeorhynchus kalopterus. Waarom dan wel: wegens hun afmetingen en gedrag beter geschikt voor het gezelschapsaquarium. De E.kalopterus houd van zacht en iets zuurwater en beide soorten zijn gevoelig voor een slechte waterkwaliteit.De Crossocheillus siamensis komt uit Thailand en de Epalzeorhynchus kalopterus komt uit Zuid Oost Azië beiden behoren tot de familie Cyprinidae de karperachtigen. De eerste wordt z’n 14 cm en de tweede 15 cm.
Otocinclus affinnis Een vrolijk zeer bewegelijk visje met een lengte van 3.5 cm. Watertemperatuur . Tussen de 22 en 26 graden Celcius en de PH rond de 7.0. De affinnis komt naar de oppervlakte om lucht te happen waardoor het beter is niet te veel drijfplanten te hebben, wel houden ze van een rijkelijk beplant aquarium met veel schuilplaatsen.
Otocinclus flexilis Deze vis is wat schuwer dan de affinus en wordt iets groter z’n 5 cm. Voor de rest zijn stelt deze vis de zelfde eisen.
Farlowella arcus Naaldmeerval Vreedzame maar nog al schuwe vis die je niet veel ziet zeggen ze. Houd van veel hout in de bak waar die de alg lekker af kan raspen heeft z’n 100 liter water nodig en wordt een 25 cm. Bij deze vis is het belangrijk om goed in de gaten te houden of deze voldoende voer krijgt, het is dan ook beslist geen beginnersvis. Watertemperatuur tussen de 22 en 26 graden PH rond de 7.0.
Sturisoma panamensis. De vis schraapt véél aan kienhout, dat blijft daardoor gegarandeerd netjes. Goede waterkwaliteit en beweging door middel van bijvoorbeeld een centrifugaalpomp is een vereiste voor deze vis. Hij is zowel overdag als s’nachts actief. Watertemperatuur tussen de 20 en de 30 graden PH rond de 7.0 DH tussen de 3 en de 10.
Caridina serrata, de bijengarnaal, zal een ware aanwinst zijn voor uw tropisch zoetwater aquarium. Deze garnaal eet vrijwel alle soorten algen en bovendien ook organisch afval. Echte opruimers dus. Bovendien zijn het uitermate vredelievende diertjes. Ze zijn fraai gekleurd en hebben een grappig gedrag. De garnalen mogen graag schuilen tussen planten, stenen en kienhout. Het is een diertje die zich niet echt laat zien men spreekt van 10 tot 20% wat zichtbaar is.
Levendbarende worden zeker niet over geslagen en zijn verassend populair. De black molly’s, staartdragers en platy’s worden enthousiast genoemd. Veel L nummers eten wel alg maar hebben hier niet voldoende aan, een heel stel van deze vissen zijn carnivoor (de meeste Hyperancistrussen (L046, L260,…).
Ancistrus Veruit de meeste Ansistrus soorten komen uit tropische luchtstreken zoals de Amazone en de Orinoco. Deze dieren stellen meer warmte op prijs dan de soorten die uit de koelere kleine waterloopjes komen. Het is dus belangrijk om per soort te kijken welke eisen deze stelt en of wij er aan kunnen voldoen. Bij onvoldoende alg is het beslist noodzakelijk om ze met groenvoer bij te voeren anders bestaat het risico dat zij aan uw planten beginnen. Kienhout dient niet alleen als schuilplaats zij raspen dit af en eten het op.
Er zijn veel meer soorten vissen die algen eten of dat het er in elk geval van beweerd wordt. Mocht u een vis op het oog hebben dan is er op het internet en in onze bibliotheek informatie beschikbaar zodat u weet waar u aan moet voldoen en of de vis past in uw aquarium.