“Een aquariumcomputer?” Dat is de vraag die ik mij stelde toen ik die kreet tegenkwam. Nu moet u weten dat ik van jongsaf een beestjesgek ben, wat zich met name uitte in het houden van terrarium en aquarium. In zo’n jaar of twintig heb ik diverse terraria, schildpadden, gifkikkertjes, slangen en anolissen, gehad, maar ook zoet- en zeewateraquaria.
Midden jaren 70 dreigde het importeren van kikkers en hagedissen fors aan banden te worden gelegd en dat viel voor mij samen met een soort verzorgingsmoeiheid. Zodat ik, tot groot genoegen van mijn vrouw, de gehele zaak heb opgeruimd.
Aan hobby’s heb ik geen gebrek gehad, maar die ga ik hier niet allemaal noemen. Echter één hobby moet toch maar wel genoemd worden en dat is fotografie. Met de komst van betaalbare digitale camera’s heb ik mij er een aangeschaft. Dan ga je wat verder rondkijken en heb mij aangesloten bij de fotogroep van Seniorweb. Daar werd op een gegeven moment een vraag gesteld over het fotograferen van vissen in (openbare) aquaria, Uitleg volgde over de email en ook werd daar een link bij verstrekt die nader op dit probleem inging. Ondernemend als ik ben ging ik natuurlijk verder kijken op die site. Dàt had ik niet moeten doen!!
Het virus van dertig jaar geleden stak weer de kop op en ik ging voor de bijl. Wàt was er veel veranderd in die tussenliggende jaren, een wereld ging voor mij open. Maar wat is er ook veel weggezakt van mijn kennis! Om kort te gaan, er werd een (occasion) AkvaStabil van 200x60x60 aangeschaft. De lichtkap, van aluminium, werd wel erg heet door de lampen die ik bijgeplaatst had. Dus een nieuwe lichtkap gebouwd met ventilatoren en 4x dimbare TL5 80 Watt. De pH-electrode van de CO2-controler was eigenlijk zo zoetjes aan aan vervanging toe, dus ging ik op internet eens snuffelen. Daar kom ik op een gegeven moment op een duitse site de kreet aquariencomputer tegen. Op diverse duitse fora heb ik mij ingelezen en kwam tot de conclusie dat de Profilux II computer was wat ik zocht. De Profilux II Plus Profiset die ik heb aangeschaft, overigens in Nederland leverbaar (zie www.claqua.nl), was zeer kompleet en voldeed aan mijn wensen.
Wat kan zo’n ding nu helemaal? Op de eerste plaats dimmen, daarvoor heb je dus wel dimbare electronisch voorschakel-apparaten, evsa, voor nodig. Maak je geen gebruik van de lichtbalken van GHL (DUUR!) dan heb je zgn. aansluitplaten nodig waarop 2 evsa’s zijn aan te sluiten. Wat doen deze dingen dan? Welnu die zorgen ervoor dat, wanneer het dimsignaal onder de 1% komt dat de evsa stroomloos wordt gemaakt. Dit is b.v. niet het geval bij de FloraMate-dimmer, bovendien gaat het dimmen nòg geleidelijker dan bij de FM. Behalve dimmen is het ook mogelijk om wolken te simuleren. Werkelijk dat is een fantastisch gezicht. Volkomen willekeurig wordt er gedimd tot bv. 70% en met een variatie van bv. 3 tot 30 seconden. Ik heb de indruk dat de vissen een natuurlijker gedrag vertonen, want na zo’n wolk wordt bv. de oppervlakte in de gaten gehouden, ook scholen ze beter. Ook is het mogelijk regendagen in te plannen, waarbij het licht ook gereduceerd wordt. Daarnaast is het mogelijk om met rode en/of blauwe tl’s de ochtend- en avondschemering en het maanlicht te simuleren. Ik heb daarvoor een speciale ledbuis gekocht die ook nog eens onweer kan nabootsen. Alles is volkomen instelbaar en is met de Profilux II van € 192,= al haalbaar.
Maar er kan meer mee. Laat ik het over mijn eigen set hebben. pH-meting en aansturing van het magneetventiel voor de CO2-installatie. Temperatuurmeting en sturing van de bodemverwarming en de staafverwarming en ventilator. De bodemverwarming wordt primair gestuurd zodat de bodemcirculatie gewaarborgd blijft. Ook als de temperatuur oploopt boven de ingestelde waarde wordt van tijd tot tijd de bodemverwarming geaktiveerd (per minuut instelbaar).
Hij is ook nog uitbreidbaar voor o.a. microsiemens en redoxmeting. En wat te denken van de waterniveauregeling. Ook voor terrarianen heeft hij voorzieningen zoals luchtvochtigheid en luchttemperatuur. Afijn teveel om op te noemen, ga eens lekker grasduinen op het net en in de diverse fora.
Het koste dan wel een paar centen, maar ik heb dan ook geen moment spijt van. Ik zou hem niet meer willen missen.
Gerard Galesloot.