Veel voorkomende problemen in aquaria worden veroorzaakt door slecht groeiende planten. Een grote ergernis onder aquariumliefhebbers is bijvoorbeeld een bak vol algen, waar ze met geen mogelijkheid vanaf lijken te komen.
Natuurlijk ziet een bak vol slecht of niet groeiende planten er niet gezellig uit. Aan de ene kant willen de planten niet groeien, maar de algen hebben het prima naar hun zin en nemen de boel over. Is dit het geval in jouw aquarium? Dan is de kans groot dat beide problemen dezelfde oorzaak hebben: een gebrek aan CO2 in het water.
Aquariumplanten bestaan voor een groot deel uit koolstof, daarom is dit voor hen een belangrijke bouwstof om te kunnen groeien. Omdat algen en aquariumplanten leven van dezelfde voedingsstoffen zullen goed groeiende aquariumplanten als vanzelf het algenprobleem oplossen. Hoe dat werkt? Daar kom je in dit blog achter.
CO2 laat aquariumplanten groeien
CO2 is een onmisbare stof voor alle planten op aarde, dus ook voor je aquariumplanten. Waarom is het dan toch een ondergeschoven kindje in veel aquaria? De meeste aquariumliefhebbers steken veel tijd in de inrichting van hun bak en proberen een ideaal biologisch evenwicht te bereiken. Er worden prachtige aquascapes gemaakt, ingenieuze filters geplaatst, de mooiste planten uitgekozen en perfect op elkaar afgestemde vissen aangeschaft.
En dan komt de teleurstelling als de planten staan weg te kwijnen en algen steeds vaker de kop opsteken. Een CO2 systeem met gasfles kan voor een beginnende aquariumliefhebber een flinke investering zijn, maar het is elke euro waard. Je kunt veel frustratie voorkomen als je ervoor zorgt dat je planten vanaf het begin goed groeien.
Koolstof is de meest belangrijke bouwstof voor het plantenleven in je aquarium. De planten kunnen dit alleen opnemen vanuit het water. Een stabiele toevoer van CO2 is daarom onmisbaar, als je de planten goed wilt laten groeien.
CO2 tekort herkennen in aquarium
Slecht groeiende planten en algen zijn niet de enige indicatoren waaraan je een CO2 tekort in je aquarium kunt herkennen. Je planten gaan er ook overduidelijk anders uitzien. De bladeren van je planten kunnen misvormen tijdens de groei, gaatjes ontstaan, de kleur lijkt te verdwijnen en ze worden matter qua tint. Ook kunnen de onderste bladeren afvallen, dit komt doordat er vaak onderaan de plant nog minder voedingsstoffen beschikbaar zijn.
Zien je planten eruit alsof ze naar het licht groeien, met lange stelen en kleinere bladeren? Ook dit is een indicatie van CO2 tekort. Planten zijn inventief en gaan op zoek naar voeding om te overleven. Zo kan een plant zelfs loskomen uit de bodem, in de hoop meegevoerd te worden met de stroming, naar een plek waar meer voedingsstoffen beschikbaar zijn.
Het soort algen wat verschijnt is ook een mooie aanwijzing. Diverse algen steken voornamelijk de kop op bij een gebrek aan CO2 in het aquarium. Voorbeelden hiervan zijn draadalg, baardalg en puntalg.
Moet ik echt CO2 toevoegen?
Er zijn diverse aquariumliefhebbers die twijfelen of CO2 toevoegen aan het aquarium wel echt nodig is. In de natuur gebeurt dit toch ook niet? Hoewel je in je aquarium een natuurlijke situatie probeert na te bootsen, is het niet te vergelijken. In de natuur hebben planten veel meer water tot hun beschikking dan in een aquarium. Van nature komt er CO2 in het water, dit is voldoende voor de planten die er groeien.
Maar in een aquarium zetten we veel meer planten dan in een natuurlijke omgeving bij elkaar te vinden zijn. Al deze planten hebben CO2 nodig. Er ontstaat al snel een tekort aan voeding en CO2, waardoor de planten niet meer kunnen groeien. Algen profiteren van deze situatie en pikken de voedingsstoffen in die eigenlijk voor de planten bedoeld waren.
Extra CO2 toevoegen is hier noodzakelijk, als je tenminste een mooi aquarium wilt met goed groeiende planten en minimale algengroei.
Hoe krijg ik voldoende CO2 in mijn aquarium?
Nu je weet hoeveel problemen er in je aquarium kunnen ontstaan door een tekort aan CO2 is het tijd om deze belangrijke voedingsstof toe te gaan voegen. Maar hoe doe je dit en vooral, hoe doe je dit goed. Want te veel CO2 in je aquarium is ook niet goed en kan gevaarlijk zijn voor je vissen.
CO2 is een lastige voedingsstof om toe te voegen, die moeilijk te meten is en ook afhankelijk is van de watercirculatie.
Je kunt op allerlei manieren CO2 toevoegen aan je aquariumwater:
- Complete CO2 systemen die werken met een gasfles, wegwerp of hervulbaar;
- Kant en klare CO2 tabletten;
- Vloeibare CO2 in een fles.
Welke manier je kies is afhankelijk van je bak, de aquariumbewoners en je budget. Het is vooral belangrijk dat je goed informatie inwint voor je begint met CO2 toevoegen. Een goedkoop lijkende keus, kan je uiteindelijk veel meer geld kosten. Over de frustraties nog niet gesproken.
Natuurlijk kun je via de aquariumvereniging allerlei ervaringen uit de praktijk krijgen, die zijn van onschatbare waarde en helpen je zeker verder. Daarnaast is de eigenaar van DHA Aquarium een van de leden van onze vereniging. Profiteer van zijn jarenlange ervaring en enthousiasme om problemen in je aquarium bij de bron aan te pakken. Neem vrijblijvend contact op en ontdek de mogelijkheden bij DHA Aquarium.