Het nieuwe paludarium van Hans

Op 5 maart 2019 was de club te gast bij Hans Willems. Wij mochten daar zijn nieuwe hightech paludarium bezichtigen.
Het panoramavormige paludarium staat in de woonkamer en vult in de breedte de wand tussen de entree vanuit de hal (links) en de keuken (rechts). Middenvoor loopt het glas ononderbroken van onder tot boven.
Links en rechts en ook aan de keukenzijde is de bak boven het waterdeel toegankelijk via aan zeer zwaar uitgevoerde rvs pianoscharnieren bevestigde deuren.

De verlichting bestaat voornamelijk uit twee hoog-vermogen LED-armaturen met instelbare lichtsterkte en lichtkleur. Ook is er nachtverlichting. De lichtbronnen zijn goed aan het oog onttrokken doordat zij zich boven een schuin naar achteren oplopende, heldere glasplaat bevinden.
De rest van de techniek is in de voet van het paludarium opgenomen. In het centrale deel bevindt zich het waterbehandelingssysteem. Het water wordt ontkalkt en gedemineraliseerd voordat het wordt verneveld.  Dat gebeurt elk kwartier gedurende ca. 10 seconden. De bak wordt letterlijk druipnat gehouden. Het afstromende/druipende water houdt tevens de poeltjes die in de opbouw zijn opgenomen, gevuld. In die poeltjes zouden kikkerlarven kunnen opgroeien. Overtollig water wordt via een overloop afgevoerd naar het riool. In geval van een calamiteit kan al het water uit het aquariumdeel  via een met de hand te openen kraan in 1,5 minuut worden afgevoerd.
Een krachtige ventilator zorgt voor luchtverversing. De toestroom van verse lucht uit de kamer vindt plaats via de naden rondom het glas van de deuren. Er is dus afgezien van doelbewust aangebrachte luchttoevoeropeningen! Schakelklokken en dergelijke zijn in een afzonderlijke ruimte van de voet ondergebracht. Er is ook een koelinstallatie.

Het interieur is opgebouwd uit gestapelde, dikke platen piepschuim. De afwerking met tegellijm daarvan leverde een rotsachtige structuur op. Voornamelijk zichtbaar is echter een wirwar van kunstmatige stronken, takken en takjes die werden gemaakt met behulp van het Flevopolsysteem Het geheel is zeer fraai begroeid met diverse mossen, bromelia-achtige planten (waaronder een Pitcairnia) en botanische mini-orchidee├źn. De zichtbare waterhoogte is ca. 20cm. Hans heeft gekozen voor de zeer fraai gekleurde Notropis chrosomus. Dat zijn karperachtige koud-watervisjes uit Noord Amerika.

Helaas vertoonde zich geen van de aanwezige vier soorten kikkers. Daaronder een 11-tal glaskikkers van slechts 2cm groot. Ook zijn er Epipedobates tricolor.
Rob Otten, Fokko Padmos, Cor en Corrie van Hunnik, Hans Schoemaker, Gerard van Heusden, Marcha Tomey en uw verslaggever Loek van der Klugt hebben zeer genoten. Hartelijk dank Hans en Edith Willems voor de geboden gastvrijheid!