Stappenplan (planten)aquarium houden

Stap 0, Dromen

Veel mensen dromen van een prachtig aquarium, een levend schilderij en een stukje natuur in huis. In de praktijk wil het nog wel eens tegenvallen deze droom te verwezenlijken. Planten groeien niet zo goed als gehoopt, en de algen groeien soms weelderig. Aan het maken van een mooie compositie kom je dan al niet meer toe. Dit stappenplan is vooral geschreven voor iedereen die een mooi plantenbak wil hebben, maar waar dit nog niet (helemaal) wil lukken. Het is er op gericht om gezonde plantengroei in je aquarium te realiseren en daarmee een algenbloei te voorkomen. Als je alle stappen uit dit plan volgt en 3 maanden volhoudt zou je uit de problemen moeten zijn!

 

Dit stappenplan geeft algemene en robuuste richtlijnen voor het houden van een (gezelschap) aquarium met planten. De theorie achter deze richtlijnen wordt slechts summier toegelicht. Er zijn ook mensen met een ander stappenplan een gezond aquarium weten te realiseren en dus kun je bij een aantal stappen afvragen of het niet anders kan. Het antwoord daarop is ja, het kan anders. Tegelijkertijd raden we je aan om, als je problemen hebt om een gezonde plantengroei in je aquarium te realiseren, dit plan gewoon te volgen. Het is namelijk een robuust plan met “gegarandeerd” succes. Is het eenmaal gelukt om een gezond aquarium te draaien is het altijd mogelijk daarna verder te experimenteren en het plan aan te passen.

 

Een aquarium is een stukje natuur, en bestaat uit vele evenwichten. Evenwichten tussen bacteriën, planten en dieren. Met dit plan worden deze evenwichten zo ingesteld dat een gezonde plantengroei mogelijk is, er minimale algengroei op zal treden, vissen gezond zijn en de goede bacteriën hun werk kunnen doen. Het is daarom belangrijk op alle stappen van het plan te volgen. In die zin is elke stap even belangrijk. Het niet goed uitvoeren van één stap heeft effect op de evenwichten in je aquarium en kan er uiteindelijk voor zorgen dat het gewenst resultaat niet behaald wordt. Voer daarom elke stap zorgvuldig uit. Aan de andere kant is geen van de stappen heel erg moeilijk. Een gezond (planten)aquarium houden is daarom voor iedereen mogelijk!