Stap 8, gedisciplineerd onderhoud

STAP 8, gedisciplineerd onderhoud.

Voor velen de lastigste stap van allemaal, maar in dit stappenplan een belangrijke stap!

Water verversen

Ververs wekelijks 30% – 50% van je water. Hiermee voor je organische stoffen af en voorkom je het ophopen van schadelijke stoffen.

Filter schoonmaken

Ook in het filter hopen organische stoffen zich op. Het regelmatig “schoonmaken” van je filter (1-2 keer per maand) voorkomt het ophopen van deze stoffen. Het filter moet uiteraard niet brandschoon gemaakt worden, er moeten voldoende nuttige bacteriën overblijven om een goed biologisch evenwicht te handhaven.

Bodem afzuigen

Houd de bodem schoon door een overschot aan afvalstoffen die niet in het filter zijn beland af te zuigen. Ook dit is er op gericht om de organische belasting van je aquarium te beperken. 1 x per week is een goede frequentie.

Planten onderhoud

Verwijder 1 keer per week “slechte” bladeren uit je aquarium. Dit voorkomt dat plantenafval je water belast en ziet er ook mooier uit. Gelijktijdig kan bekeken worden welke planten een snoeibeurt kunnen gebruiken.

Meet je waterkwaliteit

Evalueer op gezette tijden (1 x per week) je waterkwaliteit, denk hierbij aan fosfaat, nitraat, en pH. Als daar aanleiding voor is stel dan je bemestingsgift bij of pas je CO2 concentratie aan voor een andere pH.