Stap 4, plantenvoeding

STAP 4, voldoende planten voeding.

Planten hebben voeding nodig. Deze voedingsstoffen worden ook wel nutrienten genoemd. Wanneer er langdurig een tekort aan voedingsstoffen is zullen de planten gebreksverschijnselen gaan vertonen. De planten worden als het ware ziek. En als de planten ziek zijn slaan de algen toe! De beste manier om algen de baas te blijven is dan ook door je planten gezond te houden en te zorgen voor voldoende voeding.

 

Van sommige voedingsstoffen hebben planten veel nodig, deze groep noemen we macro nutriënten. Andere voedingsstoffen zijn in kleine hoeveelheden nodig en worden micro nutriënten genoemd. Er zijn verschillende bemestings methodes om te zorgen dat er voldoende plantenvoeding aanwezig is. De 2 belangrijksten zijn:

  1. Estimative Index, dit komt neer op een grote bemestingsgift 1 x in de week.
  2. Micro dosering, dit komt neer op een dagelijkse kleine bemestings gift.

Doel van de methodes is om te zorgen voor voldoende voedingsstoffen voor de planten. Voldoende wil zeggen dat er altijd zoveel voedingsstoffen zijn dat de planten geen gebreksverschijnselen krijgen.

 

Macro nutriënten

Nitraat, min 5 en maximaal 25 mg/l

Fosfaat,minimaal 0,5 en maximaal 2 mg/l

Kalium, is ruim voldoende aanwezig indien er bemest wordt met KNO3

 

Micro nutriënten

IJzer, Magnesium, Borium, Zwavel, Mangaan, Koper, Zink, Molybdeen.

Bij een kH van 3 en GH van 6 is er voldoende calcium en magnesium aanwezig.

De overige stoffen kunnen in een koop gevonden worden bij bijvoorbeeld easylife of aquariumbemesting.nl

 

Koolstof

Zonder koolstof geen leven. In het aquarium zijn 2 bronnen gangbaar:

  • CO2 opgelost in het water.

Het CO2 gehalte in het water kan verhoogde worden door kunstmatig extra CO2 op te lossen. Dat kan met bio CO2 of met CO2 uit een fles. Bijkomend voordeel is dat daarmee ook de pH gestuurd kan worden. Aanbevolen concentratie is ongeveer 20 mg/l. Te hoge concentraties kunnen schadelijk zijn voor vissen.

  • Een “carbo” product.

Easylife verkoopt bijvoorbeeld easycarbo. Voordeel van dit product is dat het ook algen tegen gaat. Deze stoffen zijn niet/lastig meetbaar, dosering is dan ook een opgegeven aantal ml per dag.