Stap 1, Stroming en filtering

STAP 1, Stroming en filtering

In zoetwater aquaria wordt het belang van voldoende stroming vaak onderschat. Bij onze buren van de zoutwater aquaria is het gebruikelijk om een stroming van 10-40 keer per uur het volume van het aquarium rond te pompen. In veel zoetwater aquaria wordt vaak nog geen 1-2 keer het aquarium volume per uur gehaald. De pomp die wordt aangeschaft vermeld keurig dat hij 1000 liter per uur rond pompt. Het gaat hier om echter om de bruto capaciteit van de pomp. Na aansluiting van alle slangen en het vullen met filter materiaal blijft hier maar 500 liter per uur van over. Als het uitstroompunt dan ook nog verkeerd geplaatst wordt blijft er bijna geen nuttige stroming meer over in het aquarium.

 

Voldoende Stroming

De ervaring leert dat als je 4x het volume per uur rondpompt je voldoende stroming kan genereren, mits je de uitstroompunten goed plaatst. Een goede plaats voor de uitstroomopening is net onder het wateroppervlak, waarbij de opening geplaatst is in de lengte richting van het aquarium. Op deze manier is er:

  • voldoende beweging aan het wateroppervlak om zuurstofrijk water te houden
  • optimale stroming in het aquarium voor:
  • Het voorkomen van ‘dode’ plekken
  • Het verdeling van nutriënten en zuurstof in de bak
  • Voldoende zuurstof gedurende een etmaal, ook de nacht!
  • Verminderde kans op grote vuil ophoping op de bodem

 

Filtering

Voor de filtercapaciteit geldt dat deze sterk samen hangt met de vis bezetting. Als deze “normaal” is, is de aanwezige filtercapaciteit vaak al voldoende als de bruto pomp capaciteit gelijk is aan 2 x volume aquarium. Extra stroming kan dan gegenereerd worden door stromingspompjes. Let op dat deze stromingspompjes regelmatig schoongemaakt zullen moeten worden om goed te blijven werken.