Kweken met maanvissen

Maanvis

Jos verzorgt vanavond de lezing met als titel: hobby van de meester. Hij is tot deze naam gekomen omdat hij van beroep leraar is. De lezing begint over zijn jeugd in Groningen, waar hij op 14-jarige leeftijd al met een aquarium in de weer was. Echt “los” ging hij echter toen hij ging werken in Emmen en daar een nieuwbouwwoning kreeg waar hij al snel de zolder in beslag nam. Daar is ook zijn liefde voor de maanvissen, het onderwerp van zijn lezing, begonnen. De eerste maanvissen kreeg hij van een clublid en waren soort-echt. Met dit koppel heeft hij ook succesvol gekweekt.

Jos geeft een overzicht van de soorten. Alle maanvissen komen uit het enorme stroomgebied van de oorsprong van de amazone tot zowat de monding in de Atlantische oceaan. De centrale plaats en overslag van de manen is de plaats Manaus, midden in de amazonejungle.
De belangrijkste kenmerken van een maanvis zijn:

– Het is een groepsvis.

– Per vis moet minstens 50 liter water beschikbaar zijn (en voor de emeiki en Altum zelfs 75 liter)

– Bij de aanschaf niet allemaal dezelfde maten uit een nest nemen. Vrouwtjes willen wel eens iets kleiner zijn.

– Niet in een emmer vervoeren maar in plastic zakken en die in een tempex doos.

– Waterwaarden niet belangrijk; temperatuur wel.

– Hoe groter de groep, hoe minder agressie.

– Tussen de 8 en 18 maanden treedt pubergedrag op.

– In een maanvissenaquarium alleen planten als decoratie.

– Selecteer koppels bij een leeftijd van 11/2 jaar. Koppels herken je door goed naar het gedrag te kijken. Er zijn geen uiterlijke kenmerken.

Maanvissen zijn vreedzame groepsdieren. Paartjes scheiden zich van de groep af. Ze verkiezen warm, min. 27ยบ , schemerig en langzaam stromend water. Door de vorm zijn ze erg wendbaar en kunnen zo gemakkelijk tussen planten en worteltakken door. De maanvis legt eieren op een blad, een steen of desnoods op de ruit. Ideaal zijn de keramische piramides die te koop zijn. Ze vertonen broedzorg. De maanvissen bij voorkeur niet samen houden met barbelen omdat die neigen aan de vinnen te plukken. Het aquarium moet minstens 12 uur verlicht worden, waarbij het licht een beetje gedempt kan worden met wat drijfplanten. Bij een donkere bodem komen de kleuren het best tot uiting.

We kennen de volgende soorten;

  • Pterophyllum altum Orinoco/ Rio Negro
  • Pterophyllum leopoldi / dumerilli
  • Pterophyllum scalare, met als variant de Redshoulder Manucapuru
  • Pterophyllum eimekei
  • Pterophyllum Sp. Rio Nanay
  • Pterophyllum Sp. altum Santa Isabel
  • Pterophyllum Sp. Red altum Sao Gabriel
  • Pterophyllum Sp. Guyana

Er volgen nog een serie plaatjes van vissen en vervolgens een trip over de zolder. Hier staan al zijn kweekbakken met een totale inhoud van 4500 liter. Daarna wordt er een lijst vertoond met alle do’s en don’ts bij het kweken van maanvissen. Jos toont nog een paar prachtige dia’s van sp. Nanays die 14 dagen geleden geboren zijn, gevolgd door een dia waarop ze 3 weken zijn en waar dan al een selectie op kwaliteit van de vissen plaats vindt.

Na de pauze krijgen we nog een aantal plaatjes van de diverse voersoorten die Jos gebruikt en verdere benodigdheden bij het kweken van vis. De lezing wordt afgesloten met plaatjes van de verpakkingsmethoden die Jos gebruikt bij het versturen van maanvissen door geheel Nederland. Prachtige avond en Jos wordt door de voorzitter hartelijk bedankt voor de prachtige en leerzame lezing.

TIP van de scribent: bezoek ook eens de site van Jos Hut en dit artikel op de site van Hobbykwekers.

Rob Verheijden